tirsdag, september 11, 2012

Han som utga seg for å være noe stort

Innimellom bladene på en bok jeg fant her om dagen, fant jeg en kopi av en artikkel skrevet av en av Norges fremste bibellærere og oversettere, Oddvar Nilsen. Den handler om trollmannen Simon. Om ham heter det i Apg 8,9: 'Han utga seg selv for å være noe stort'.

Om dette verset, skrev nå avdøde Oddvar Nilsen:

'Trollmannen Simon er dessverre ikke alene om det. Til alle tider har det vært folk som har utgitt seg for å være noe stort. At man utgir seg for det, er et tegn på at man ikke er det. Det er bare noe man prøver å få andre til å tro. Trollmannen satte folket i Samaria i stor undring med sine kunster, men for en tid så det ut til at han skulle bli glemt. Evangelisten som kom til byen, Filip, forkynte Kristus for dem, og det ble stor glede i byen. Dette var noe helt annet enn Simons trolldomskunster.

Filip tok ikke opp noen kamp mot trollmannen. Han prøvde ikke å overbevise ham om at han tok feil, da han mente at han var så stor. Han argumenterte ikke. Argumenter er ofte de svakeste av alle våpen. Kristendommen kom ikke til Samaria for å utkjempe en kamp mot trollmannen Simon. Hva gjorde Filip? Han forkynte Kristus. Simon hadde prekt på seg selv. Filip gjorde ikke det. Han talte bare om Kristus. Det var ikke ved utspekulerte argumenter evangeliet seiret, men ved at det fikk fritt løp til å bevise sin styrke.

Solen trenger ikke å diskutere med lampelyset. Den bare skinner, så finner vi ut at det trengs ikke kunstig lys.

La ditt lys skinne for menneskene, så de ser dine gode gjerninger, og priser din Far i himmelen. Da blir det smått, alt det som virker stort i menneskers øyne'.

Ingen kommentarer: