onsdag, november 14, 2012

Glimt fra anabaptistenes historie i Russland og Ukraina, del 5

Hver landsby eller gruppe av landsbyer hadde sin egen lokale forsamling, i den mennonitiske koloniene i Russland og Ukraina. Kulturelle og tradisjonelle forskjeller mellom de ulike landene som anabaptistene kom fra, gjenspeilte seg i gudstjenestelivet.

Men samtlige var enige i Døperbevegelsens kjerneteologi: troende dåp, pasifisme og avståelse fra å avlegge ed.

Menighetenes pastorer hadde ingen formell utdannelse. De ble valgt av sine egne forsamlinger, og flesteparten av dem var ulønnet. De hadde et eget arbeid ved siden av. Menighetstukt ble praktisert der hvor mennesker hadde syndet grovt, og ikke ville omvende seg fra sine synder. Flesteparten av de konservative forsamlingene brøt også forretningsmessig samarbeide med medlemmer som levde i synd.

Spenninger
Det var ikke til å unngå at det oppstod spenninger i forsamlingene om ulike syn. Slik oppstod for eksempel den retningen som kalles 'Kleine Gemeinde'.

Klaas Reimer og en gruppe på 18 brøt med sin lokalmenighet og dannet 'Kleine Gemeinde'. Årsaken var at man hadde begynt å avstå fra sin tidligere pasifistiske grunnholdning, ved å overgi lovbrytere til myndighetene slik at de skulle straffes, og for ikke å utøve menighetstukt. Vi skal se litt nærmere på hvem denne Klaas Reimer var i neste artikkel. Her vil jeg bare nevne at i 1860 flyttet en del av denne gruppen til Krim. Her skulle de bli kjent som Krimmer Mennonite Brethren.

Denne kirken ble grunnlagt 21.september i 1869 av Jacob A. Wiebe (1839-1921) Menigheten kom til etter en vekkelse i en landsby nær Simferopol på Krimhaløya. De hadde en litt annen dåpspraksis, ved at dåpskandidaten hode ble dykket under vann forover. Hele denne gruppen emigrerte til Amerika i 1874, og slo seg ned i Marion County i Kansas. I 1917 slo de seg i lag med Krimmer Mennonite Brethren Church of North America, og i 1960 med Mennonite Brethren. Da bestod de av 11 forsamlinger med tilsammen 2000 medlemmer.

(fortsettes)

På bildet ser vi en låve som blir oppført i Molochna i 1910.

Ingen kommentarer: