onsdag, november 07, 2012

Hva betyr det når Jesus sier at lovløsheten skal ta overhånd - og kjærligheten skal bli kald hos de fleste?

Hva mente Jesus med ordene i sin eskatologiske tale, gjengitt i Matt 24,12: 'Og fordi lovløsheten tar overhånd, skal kjærligheten bli kald hos de fleste'?

Siktet Han til økt kriminalitet i endens tid? Jeg tror ikke det, selv om denne tiden selvsagt vil bære preg av lovløse tilstander.

Vi må se disse ordene i sammenheng med verset foran, hvor Jesus sier: 'Mange falske profeter skal stå fram og føre mange vill'. Og så lyder det: 'Og fordi lovløsheten tar overhånd ...' De falske profetene og lovløsheten hører sammen! Og hva handler da denne lovløsheten om? Frafallet fra Guds ord. Det handler om en forkynnelse som fristiller i forhold til hva Guds ord sier, og gjør at man kan leve akkurat slik man vil uten at det får konsekvenser for ens liv. Men det får konsekvenser for andre, for når de ser dette som skjer, så blir også deres kjærlighet til Jesus kald.

For den kjærlighet det her er snakk om, er den kjærligheten som Jesus taler om i Åp 2,4: 'Men dette har jeg imot deg: Du har forlatt din første kjærlighet ...'

Når man ser den ene lederen etter den andre svikte når det gjelder, når Guds ord tråkkes under fot, og man påberoper seg nåden uten syndserkjennelse, bekjennelse og omvendelse, og fortsetter som om ingen ting har skjedd, da får det ikke bare konsekvenser for eget liv. Det fører til at også andre mister motet, gir opp, og kjærligheten blir kald.

Og etter hvert som tiden nærmer seg før Jesu gjenkomst, vil dette være et tydelig tegn i tiden: Frafallet fra den apostoliske læren. Folk tar seg lærere i mengdevis, fordi det er ingen standard lenger, heltene har falt.

Ingen kommentarer: