onsdag, november 21, 2012

Glimt fra anabaptistenes historie i Russland og Ukraina, del 7

De mest konservative av de anabaptistiske gruppene - de som kom fra Kleine Gemeinde, Bergthal and Chortitza valgte Canada fremfor Amerika. De mer 'liberale' gruppene - slike som kom fra Molotschna og fra Hutterianerne - valgte Amerika.

Kommuniteter - som de i Alexanderwohl og Bergtal - valgte å flytte hele fellesskapet samtidig, i stedet for å reise i små grupper eller individuelt. De solgte deres eiendeler, ofte til redusert pris.

Når de russiske myndighetene forstod at så mange som 40.000 ville forlate landet, noen av dem de mest vellykkede bøndene de hadde, til fordel for Nord-Amerika, sendte de russiske myndighetene en talmann til dem: Eduard Totleben, en baltisk-tysk militær ingeniør og russisk arme-general, til å besøke mennonite-koloniene. Det skjedde i mai 1874.

I møtene med lederne for de ulike koloniene overdrev han de vanskelighetene de ville møte i Nord-Amerika, og tilbød en alternativ verneplikttjeneste som ikke på noen måte ville være forbundet med det militære. Totleben lykkes til en viss grad. Han fikk med seg de mer 'liberale' gruppene til å bli.

Tusenvis emigrerer
Mellom 1874 og 1880 dro 10.000 mennoniter til USA og 8.000 til Manitoba i Canada, av de omlag 45.000 mennoniter som på denne tiden befant seg i Sør-Russland.

På bildet sees mennoniter som kom til Amerika fra Sibir.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: