mandag, desember 02, 2013

De dramatiske dagene i november 1933, del 5

Her følger femte og siste del av den dramatiske historien om nazistenes storming av Rhön Bruderhhof, som skjedde for ganske nøyaktig 80 år siden:

En enorm glede ble forløst når medlemmene av Rhön Bruderhof ble gjenforenet i Liechtenstein. Men utfordringene meldte seg ganske raskt. Hvordan skulle de klare å finansiere leiesummen som hotelleieren krevde?

Eieren ba om forskudd på halvparten av leiesummen - 1500 francs. Det var veldig mye penger for de som ikke hadde noe. Emmy Arnold forteller i sine memoarer at hun hadde et mareritt natten etter at de hadde flyttet inn. Hun drømte at de alle sammen raste utfor en fjellskrent. Neste dag dro hun til Chur, der hun planla å møte en venninne, Julia Lerchy, som lå på sykehuset. Sommeren før hadde hun besøkt Rhön Bruderhof.

Hun ble sjokkert over det som hadde hendt siden hun forlot kommuniteten i august 1933, Julia minnet Emmy om hvilket inntrykk det hadde gjort på henne at medlemmene av kommuniteten hadde holdt på med byggearbeider, og midt oppe i dette også feiret forlovelsen til Emmy og Arnolds sønn, Hardy, med Edit Boecker. For Julia virket det som om de bygget som om de skulle fortsette å bo der for alltid. Og det til tross for at de var presset fra alle kanter.

Når Emmy gikk fra Julia den dagen sa Julia at hun måtte komme tilbake på ettermiddagen, og ta med seg Eberhard. De tre fikk en god samtale den ettermiddagen, og når Eberhard og Emmy skulle gå, ga Julia dem en konvolutt.

De åpnet den når de kom ut, og til deres store overraskelse nå det 8000 francs i den.

Dermed kunne Alm Bruderhof (bildet) bli en realitet. Gud hadde nok en gang vist sin store omsorg og trofasthet mot de hardt pressede døperne.

Ingen kommentarer: