onsdag, desember 11, 2013

Fem ting vi kan lære av de første kristnes gudstjenester, del 2

Det andre som kjennetegnet de første kristnes gudstjenester var:

2. Den var eukaristi
Helt sentralt i de første kristnes gudstjenester var Herrens måltid, eller brødsbrytelsen, som ble feiret hver gang man kom sammen som menighet.

I Didache, som er en av de tidligste og viktigste håndbøkene som regulerte den tidlige kirkens ordninger, omtalt i kirkehistorien til Eusebios (ca 325), og benyttet av flere av kirkefedrene, som Clemens av Aleksandria (ca 200) og Athanasios (ca 367), heter det:

'På Herrens søndag skal dere komme sammen og bryte brød og holde takkebønn, etter at dere først har bekjent deres synder ...' (Didache 1,14)

I kirkens aller første skrevne kirkehistorie, Dr.Lukas 'Apostlenes gjerninger', heter det: 'Og de holdt hele tiden urokkelig fast ved ... brødsbrytelsen'. (Apg 2,42) 'De holdt seg daglig med ett og samme sinn i templet, og de brøt brødet i hjemmene ...' (Apg 2,46) 'Den første dag i uken kom disiplene sammen for å bryte brødet' (Apg 20,7)

Ut fra det skriftelige materialet som finnes ser vi at de gudstjenestelige sammenkomstene i urkirken var sentrert rundt Herrens måltid. Dette måltidet var ikke noe man feiret innimellom, men hver gang man kom sammen som menighet.

Vi ser dette i skriftene til Ignatios fra 200-tallet: 'Vår undervisning er i samklang med Eukaristien, og Eukaristien befester vår undervisning'.

Eukaristi - som er det greske ordet for 'takksigelse' - er i urkirken den viktigste betegnelsen på det måltidet som sammenfatter hele den kristne troen. Det er noe å tenke på når vi feirer våre gudstjenester: Herrens måltid er takksigelse.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: