onsdag, desember 25, 2013

Tror du på jomfrufødselen?

Stanley Hauerwas (bildet) er en av verdens mest innflytelsesrike teologer og intellektuelle. Time Magazine kåret ham til Amerikas beste teolog i 2001. Han hører med blant de som skriver om svakhetens teologi, og jeg legger ikke skjul på at han er en jeg setter veldig høyt.

4.søndag i advent talte han i Christ Church Cathedral i Nashville. Utgangspunktet for talen var: 'Tror du på jomfrufødselen?' Hauerwas vokste opp blant sørstatsbaptister i Texas. Der var testspørsmålet, om man trodde på 'jomfrufødselen' - men man var ikke like opptatt av hva dette egentlig innebar, og hvilken rolle Maria spilte. Spørsmålet handlet mest om hvorvidt man var en ordentlig kristen, eller ikke?

Problemet med problemstillingen som spørsmålet reiser, mener Stanley Hauerwas, er at den fanger oss inn i forestillingen av at den kristne tro er en samling med ideer som man skal ta stilling til. På en eller annen måte har vi fått det for oss at vi kan sammenfatte den kristne troen i noen setninger - som vi enten tror på, eller fornekter.

Men vi får noen problemer.

Blant annet med Maria. For hun er ingen ide. Hun er en jødisk jente, trolovet med Josef. Men selv om hun ikke har vært sammen med noen mann, blir hun likevel gravid, etter at Den Hellige Ånd hadde kommet over henne.

Det fantastiske er jo at under kjolelivet bærer Maria Gud.

Stanley Hauerwas uttrykte dette slik i sin preken:

'Ettersom vår Gud kan søkes i Marias kropp, tror vi at den samme Gud vil bli mottatt av oss i den hellige eukaristiens mirakuløse gave, Kristi kropp og blod. En gave, som når vi har imot og funderer over den, får oss til å spørre med Maria: 'Hvordan kan dette skje?`

Spørsmålet: 'Tror du på jomfrufødselen', ble stilt av oppriktige, gode mennesker, mener Stanley Hauerwas, men det ble stilt i frykt. Den verden de levde i utgjorde en trussel mot alt de holdt kjært. Det var bare et spørsmål som bare kunne forvrenge evangeliet fordi det hindret dem å se de gode nyhetene om at Maria er Guds mor.

Stanley Hauerwas avsluttet sin preken slik: 'Jeg er redd at for mange som kaller seg kristne fortsatt bærer på dette spørsmålet'.

Leser du engelsk finner du Stanley Hauerwas preken her:

 http://www.abc.net.au/religion/articles/2013/12/22/3916143.htm

1 kommentar:

Anonym sa...

3 eksepsjonelt smarte menn fra øst fulgte en spesiell stjerne. Etter at de kom til Jerusalem og fortsatte mot Betlehem stoppet stjernen over huset (stallen?) hvor den nyfødte Messias var. Hva var det egentlig de 3 vise menn fulgte på sin vei? Hvordan kan en stjerne stoppe opp?

Gratisprogrammet Stellarium gir oss svaret.

Selvom det er gratis er det såpass nøyaktig at Eirik Newth bruker det til undervisning ved UIO. I den aktuelle tiden, da Yeshua (Jesus) kan ha blitt født, går planeten Jupiter en merkelig dans fram – tilbake – fram og gjennom Regulus. Regulus er den mest lyssterke stjernen i bildet Løven (assosieres med Løven av Juda). Før og etter denne utrolige kroningsferden omkring Regulus er det konstellasjoner med planeten Venus. Kjør Stellarium etter resepten jeg har mekka:

http://ord8liv.wordpress.com/2013/12/24/julestjerna/