lørdag, desember 07, 2013

'Kan noen få lukket munnen på han der paven!'

Patrick J. Deneen skrev torsdag en meget interessant artikkel i The American Conservative om pave Frans I. Mens paven hylles av mange verden over for sine radikale utspill - både teologisk og politisk - så skriver Deneen at paven etter å ha uttalt seg kritisk om kapitalismen, så har han 'overskredet en grense og blir nå kritisert og til og med fordømt fra nær sagt hver høyrevridd media-talerstol i landet'.

Paven har kommet med sterk kritikk av kapitalismen i sin 'Evangelii Gaudium'. Det har fått amerikanske kommentatorer til å kalle ham 'marxist' til 'neo-sosialist'. Noen styggere ord finnes vel knapt for enkelte konservative amerikanere?

Blant disse kritiske røstene finnes det et omkved: 'Hvorfor kan ikke paven holde seg til å snakke om abort? Kan vi ikke vende tilbake til de gode, gamle dager med Johannes Paul II og Benedikt XVI og snakke om sex 365 dager i året? Hvorfor må paven blande seg borti politikk og da særlig det som handler om økonomi og fordeling og rettferdighet for de fattige? Kan ikke paven begrense seg til å snakke om Jesus og homofile?

Jeg overlater til de av mine lesere som leser engelsk til å more seg over Patrick J. Deneens eminente kommentar, men vil bare skynde meg til å få med det han skriver om Larry Kudlow, en amerikansk TV-personlighet. økonom og spaltist, som Deneens mener nærmest 'hyperventilerer' når han er uenig med pave Frans I, og 'anklager ham for å huse sympatier med kommunist-Russland og ikke i tilstrekkelig grad setter pris på Ronald Reagen og Margaret Thatcher'.

En kan jo også undres på om noen av kardinalene som valgte ham angrer på det valget de foretok? Og hvor lenge får han sitte i pavestolen, før han blir for brysom? Jeg har forøvrig merket meg og undret meg over at så få norske katolikker skriver om hans utspill. Det ser ut som om sekulære medier og protestanter er mer interessert i den nye paven enn de selv er.

Her er artikkelen i The American Conservative:

http://www.theamericanconservative.com/would-someone-just-shut-that-pope-up/

Ingen kommentarer: