torsdag, juli 03, 2014

50 år siden loven om borgerrettigheter i USA

I dag er det nøyaktig 50 år siden president Lyndon B. Johnson satte signaturen sin på et stykke papir som i teorien skulle sørge for at svarte og hvite hadde like rettigheter i USA.

Jeg skriver 'i teorien' for det har vist seg at kampen for at dette skulle settes ut i praksis har vært lang og hard.

Men Borgerrettighetserklæringen var banebrytende. Loven om borgerrettigheter fra 3.juli 1964 sikret følgende: 'Alle personer har krav på full og lik tilgang på varer, tjenester, bekvemmeligheter, privilegier, fordeler og underbringelse på ethvert sted for felles benyttelse, som definert i denne seksjon, uten diskriminering eller skille på bakgrunn av race, farge, religion eller nasjonal opprinnelse.'

Wikipedia skriver følgende: 'Borgerrettigheter skiller seg fra menneskerettigheter og naturlige rettigheter. Borgerrettigheter er rettigheter som er gitt av nasjoner, til borgerne som befinner seg innenfor disses territorialgrenser, mens naturlige- og menneskerettigheter er rettigheter som mange hevder at individet får ved fødselen.'

En viktig side ved både borgerrettighetene og menneskerettighetene er tros- og samvittighetsfriheten. Dette er noe baptister har kjempet for i alle år. Og kampen ser ikke ut til å være avsluttet.

På bildet ser vi president Johnson sammen med representanter for den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen. Til venstre baptisten og nobelfredsprisvinneren Martin Luther King jr.

Ingen kommentarer: