lørdag, desember 15, 2007

9 kjennetegn på en bibelsk menighet


I USA finnes det en organisasjon som kaller seg "9 marks". De arbeider med å spre en bibelsk visjon av menigheten, og mener at det finnes ni kjennetegn for en bibelsk menighet. Jeg har ingen problemer med å si meg enig i at disse ni kjennetegnene er særdeles viktige, men jeg ville nok også ha plusset på noen til. Blant annet savner jeg en forståelse av betydningen av dåp og nattverd, det kristne fellesskapet, det alminnelige prestedømme. Men her følger de ni kjennetegnene, så kan du bedømme selv:


Utleggende bibelforkynnelse. Det er her snakk om om en forkynnelse som utlegger og forklarer hva Skriften sier i bestemte avsnitt, og som viser hvilken anvendelse dette har for menigheten. Bak står en vilje til å lyde Guds ord og å se hvor sentralt Guds ord er når det gjelder vår tilbedelse.


Bibelsk teologi.
Paulus gir Titus i oppdrag å tale "slik det sømmer seg for den sunne lære." (Tit 2,1) Vi bør ikke bare være opptatt av hvordan vi blir undervist, men hva vi blir undervist. Bibelsk teologi er en vilje til å kjenne Bibelens Gud slik som han har åpenbart seg selv i Skriften.


Bibelsk forståelse av De gode nyhetene. Men de gode nyhetene er ikke at Gud ønsker å møte folks følte behov eller hjelpe dem til å utvikle et bedre selvbilde. Vi har gjort opprør mot vår Skaper og Dommer. Til tross for dette har han på grunn av sin nåde sendt sin Sønn for å dø den døden vi har fortjent på grunn av vår synd og de som omvender seg og tror på Jesus død og oppstandelse blir tilregnet Kristi rettferdighet. Dette er de gode nyhetene.


Bibelsk forståelse av omvendelsen. Den åndelige forandringen hvert menneske trenger er så radikal at bare Gud kan gjøre det. Det er Gud som må omvende oss. Omvendelsen behøver ikke være en sterk følelsesmessig opplevelse, men den må vise seg i gudelige frukter dersom den er hva Bibelen betrakter som en sann omvendelse.


Bibelsk forståelse av evangelisering. Hvordan evangeliet blir delt med andre henger nøye sammen med hvordan det blir forstått. Å presentere evangeliet som et tillegg som gir ikke-kristne noe de naturlig ønsker er å presentere en halvsannhet. Sannheten er at vårt dypeste behov er åndelig liv, og at dette livet får vi bare ved å angre våre synder og tro på Jesus. Vi presenterer evangeliet åpent, og overlater til Gud å gi omvendelse.


Bibelsk forståelse av medlemskap. Medlemskap bør gjenspeile en forpliktelse til en lokal menighet ved oppmøte, givertjeneste, bønn og tjeneste. Hvis ikke, er medlemskap meningsløst, verdiløst og farlig. Vi bør ikke tillate foolk å beholde deres medlemsskap av sentimentale grunner eller mangel på interesse. Å være en medlem er å være seg bevisst at vi er på reise som fremmede i denne verden på vei mot vårt himmelske hjem.


Bibelsk disiplin. Bibelsk disiplin eller kirketukt setter visse standarder for medlemsskapet. Tanken virker negativ for mennesker i dag. Men dersom vi ikke kan si hvordan en kristen ikke skal leve, hvordan kan vi da si hvordan han eller henne ikke skal leve? Hver lokal menighet har et bibelsk ansvar i å bedømme liv og lære til sine ledere og endog sine medlemmer slik at ikke menighetens vitnesbyrd om evangeliet blir kompromittert.


Vektlegging av kristent disippelskap og vekst. Det eksisterer en stor interesse for menighetsvekst i dag, ikke bare tallmessig vekst men også medlemmens vekst i troen. Selv om mange troende måler andre ting er det eneste sikre tegn på vekst et liv med økende grad av hellighet rotfestet i kristen selvfornektelse. Dette er begreper som er tilnærmet fraværende i kirken i dag. Å gjenoppdage sant disippelskap vil bygge menigheten og bidra til å gi verden etter klarere vitnesbyrd.


Bibelsk forståelse av lederskap. Flere eldste er ikke bare bibelsk, men også praktisk fordi det sørger for å utfylle pastorens gaver slik at menigheten får den hyrdeomsorg den trenger.
Bildet viser forfulgte kristne et sted i Asia som samler seg for kristent fellesskap.

Ingen kommentarer: