søndag, desember 23, 2007

Salige moder


Dagen før dagen går mine tanker til Jesu mor. Det er som om jeg ser henne for meg. Ei ung jødisk jente, som bærer på Han som kalles Under, Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far, Fredsfyrste. Utvalgt av Gud til å føde Gud til verden. Hun er Theotokos - Gudfødersken. Men det er først og fremst som troens mor, jeg tenker på henne denne lille julaften. Maria vitner for oss om en tro som verken lever av bekreftelse, beregning eller for å bli lagt merke til. En tro som bare har til hensikt å behage Gud.


Tidlig dette året bestemte jeg meg for at 2007 skulle være Maria-året for mitt vedkommende. Av flere årsaker, men mest av alt fordi Maria gjennom sitt liv, viser oss en vei til å følge Jesus, i hengiven, kompromissløs hengivelse. Hvem andre enn henne, som er den personen som har båret Jesus aller nærmest sitt hjerte, kan lære oss hva virkelig hengivelse er?


I dag tenker jeg på de mange følelsene som må ha rast gjennom hennes sinn, dagen før dagen. Barnet som sparket i magen, ubehaget ved graviditeten, alle tankene rundt den kommende fødselen, den yrende gleden over å bli mor. Jeg tenker på ordene som Elisabet, hennes slektning, uttalte:


"Og det skjedde at da Elisabet hørte Marias hilsen, da sprang barnet i hennes liv. Elisabet ble fylt med Den Hellige Ånd. Hun ropte med høy røst og sa: Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten av ditt morsliv." (Luk 1,41-42)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg skulle ønske flere protestanter fikk øynene opp for Marias betydning. Uten henne ingen Frelser.

Anonym sa...

Hvorfor er Maria så betydningsfull?