torsdag, februar 21, 2008

Hva er det unike med Israel og jødene?


"Guds ord ble betrodd dem", skriver apostelen Paulus om jødene i Rom 3,2. Dette er jødenes store forrett. Egentlig er historien om Israel historien om Guds kjærlighet til hele verden. For i en viss forstand har Gud ingen favoritter. Rom 2,11: "For Gud gjør ikke forskjell på folk." Samtidig er vi alle Hans favoritter. Historien om Israel er ikke historien om et folk som er mer elsket enn andre. Derimot er Israel redskapet for verdens forløsning, for fra henne kommer Messias - frelseren. Å forbanne eller hate Israel er dermed det samme som å motstå Guds hensikter og planer.


Den historiske rolle Israel spiller er derfor helt unik. Ingen annen nasjon har hatt en slik rolle, og vil heller aldri få det. Ikke engang Amerika! For den rollen Gud har tildelt det jødiske folket er knyttet til verdens frelse. Dersom nasjonen Israel mislykkes, vil Guds frelsesplan for verden mislykkes.


Men historiens Herre som er Abrahams, Isaks og Jakobs Gud - vår Herre Jesu Kristi far, har garantert Israels overlevelse. Hos profeten Sakarja kan vi lese følgende:


"For den som rører ved dere, rører ved hans øyesten." (Sak 2,12)


Hvem er det som sier dette, og til hvem sies det? Det er Herren som taler og Han taler om jødene.
Det Han sier er at om noen rører dem, eller vil dem vondt, så er det som om de stakk noe inn i Hans øyeeple! Har du fått noe inn på øyeeplet noen gang? Da vet du hvor vondt det kan være. Så de som forbanner og snakker ille om jødene, hvem er det som berøres av det? Først og fremst Herren selv. Men betyr dette at jødene er mer elsket enn andre? Nei, men det betyr at Han ser særskilt til dem, fordi har en historisk oppgave å utføre, men Han elsker dem ikke mer enn andre.


Det unike med Israel er at Israel er bæreren av Guds ord, derfor kan det med rette sies at nasjonen Israel eksisterer for Messias. Det er Israel som har forberedt verden på Hans komme. Her ble Han født, her vokste Han opp, og til dette landet kommer Han også tilbake.

Ingen kommentarer: