fredag, februar 22, 2008

Israelsk baptisthistorie, del 1



Det er er frukt av forkynnelsen til den legendariske pastoren i First Baptist Church i Dallas i Texas, George Truett (bildet), at den aller første baptist kom til Israel. Tidlig på 1900-tallet dro Sukri Mussa, som bodde i landsbyen Safed til USA for å studere. Det var mens han oppholdt seg i Texas at han kom til tro på Jesus Messias, etter å ha hørt George Truett tale Guds ord. Med økonomisk støtte fra flere baptistkirker i Illinois dro han tilbake til Israel i 1911.

"Han kjøpte seg en hest, og dro rundt i landsbyene for å forkynne. Det var ikke lett på grunn av motstanden han opplevde fra andre tradisjonelle kristne kirkene," forteller Fuad Sakhini, som har vært pastor i Baptistkirken i Nasaret siden 1960. Sukri Mussa drev med evangelisering i Turan og Eilabun, landsbyer som den gang hadde et stort antall med nominelle kristne. Mussa kom selv fra en slik bakgrunn. Han organiserte bibelstudier, og til å begynne med kom de sammen i hjemmene. I 1926 bygde disse første troende sin egen kirke, og grunnla Baptistkirken i Nasaret. Mussa døde i 1928, men før det hadde han rukket å dele sin visjon om å plante nye menigheter i Galilea.

Fuad Sakhnini, som ble født det samme året som kirken ble bygget, var blant en gruppe unge menn som fortsatte det arbeidet Mussa hadde startet. Mange av disse kjøpte seg esler og dro ut til ulike landsbyer. Det ble startet arbeid i over Galilea-området: I Jaffa, Kafr Kanna, Turan, Eilabun, Akko og Rama.

På 1930-tallet kom et antall sørstatsbaptister til Israel for å støtte opp om dette arbeidet. Blant dem var Leo Eddleman, som senere ble professor i hebraisk. Han studerte også arabisk for lettere å kunne arbeide blant palestina-araberne. På slutten av 1930-tallet hadde Sørstatsbaptistene syv arbeidere i Israel, men 2. verdenskrig tvang dem til å reise tilbake.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: