onsdag, februar 20, 2008

Kildene til erstatningsteologiens urene elv, del 2



Det er med veldig blandede følelser jeg leser kirkefedrenes utsagn om jødene. Blandede fordi jeg har hatt stor glede av, og har stor glede av å lese kirkefedrenes skrifter. Ikke fordi jeg er enig i alt som skrives der, men fordi det finnes gullkorn som en gjør vel verd i å grunne på. Men det kan ikke på noen som helst måte sies om det kirkefedrene har å si om Guds utvalgte folk, jødene. Det leser jeg med forferdelse, og jeg kan ikke fatte at noen kan ta til seg disse ordene som om de skulle ha noen som helst gyldighet for en som ønsker å ha med Den levende Gud å gjøre. Disse ordene representerer ingen ren kilde. Den er uren.

Det var Augustin (354-430) som utviklet erstatningsteologien mest systematisk. Nå bygget han jo videre på en lære om Gudsriket som allerede var formulert av Origines. I denne læren tilpasses Gudsriketanken til «Kirken» som institusjon.

I sin «Preken mot jødene» utvikler Augustin forståelsen av jødenes spredning som et vitnesbyrd for de kristne. Det som skjedde med det jødiske folket etter at de forkastet sin Messias, var et skrekkens eksempel på hvordan det ville gå med mennesker som falt fra «Kirken».
«De uintelligente» (jødene) har i eie de intellektuelle bøker,» skrev Augustin. Han talte riktignok imot beskyldningen om «Gudsmord», men i likhet med de fleste, trolig alle kirkefedrene, bruker han også jødenes tragiske skjebne som et bevis på «kirkens» sannhet. I «Jødene i deres fornedrelse» skriver han: «Jødenes fornedrelse er et vitnesbyrd om deres urett, og om vår sannhet.» I sin traktat: «Mot jødene», anser han at de daværende jøder som ansvarlige for korsfestelsen av Jesus. I denne traktaten gir Augustin uttrykk ikke bare for den alminnelige antijødiske teologi, men også for den antisemittisme og rasisme som senere skulle komme til uttrykk i Hitlers nasjonalsosialisme.

Det var ikke bare Augustin som fremmet erstatningsteologi. Det gjorde også i høyeste grad Eusebius, kirkefar og historiker. Allerede i år 310 skriver han:

«Som straff og tukt er det jødiske folk feiet tilside, adspredt for alle vinder og som alle folks slaver. Jerusalem og templet er for alle tider utslettet. Jødenes statlige og religiøse ordning er forkastet av Gud, alle positive verdier er overtatt av kirken og staten, og inntil tidens ende vil dette ikke endres.»

Over 900 år senere, i 1267, skriver pave Innocens IV (neppe så uskyldig som navnet hans skulle tilsi) i sin pavelige bulle: «Slik befinner jødene seg under et verre herredømme enn deres fedre under farao i Egypt.»

(fortsettes)

6 kommentarer:

Roy-Olav sa...

Hei Bjørn Olav! Beklager at jeg ikke kom på banen igjen i går kveld. Ble forhindret.

Jeg synes erstatningslæredefinisjonen din er noe upresis. Jeg har lest i en forklaring (finner ikke boken i farten) at skille går ved de som forkaster de jødiske røttene, ikke de som bygger videre på dem(eller utvider dem). Er det ikke mulig å være ”erstatningsteolog” og samstundes ikke være antisionist og antisemittisk?

Jeg skjønner ikke ditt voldsomme utfall mot de som har et annet syn på staten Israel enn det du har. Du kaller oss ”kreftssvult”, og våre meninger er ”anti-jødiske”, "urene elver" og ”læreavvik”. Jeg synes det er noe hardt over deg hver gang du skriver om Israel – noe som bryter med resten av stilen på denne bloggen. Du har eller ingen systematisk begrunnelse for synet ditt. Du slår bare ting fast uten særlig argumentasjon (kanskje jeg nå er noe urettferdig mot deg og dine tidligere poster, det må du tilgi meg for). Det virker som du snakker varmt om røttene og lengselen tilbake dit, men så lenge røttene ikke samsvarer med ”morsmelken” din, forkaster du dem.

Dette ikke ment som personangrep. Det er påstander fra min side. Du merker selv om det er hold i dem – avvis dem om det ikke er det.

Jeg tillater meg heller å komme med noen bibelvers. Hvordan forklarer du disse versene:

- Løftene til Abraham gjelder nå Kristus og hans ætt: Gal. 3:16

- Løftene til israelsfolket var betinget: 2. Mos. 19:5-6

- Alle Guds løfter er oppfylte i Kristus: 2. Kor. 1:20

- Gud skal gjøre ende på alle andre riker(inkludert dagens Israel): Dan. 2:44

Det er ingen av oss som har noe i mot jødene eller staten Israel. Vi ønsker dem selvsagt alt godt og Guds rike velsignelse. Dette må du tro oss på, Bjørn Olav. Kirken har også beklaget, og prøvd å gjøre opp for våre fedres synder, men fins der ingen tilgivelse? Vi leser i den samme Bibelen som du, og ser at Skrifta snakker om noe annet enn det du forkynner(mener vi). Og slik har kirken alltid gjort det, men plutselig er det i de siste 150 årene kommet nytt lys og en ”generasjon” som ser alt slik det er? Det åpner jo for at alt nytt i denne tiden er riktig. Jeg nevner homofili, ekteskap, den nye nådeforkynnelsen osv.

Jeg tror at letingen etter røttene er hovedårsaken til at kristne nå er i ferd med å få et sunnere syn på dette med Israel og dagens jødiske stat.

Bjørn Olav sa...

Vi snakker vel da kanskje om den såkalte inkluderingsteologien, som jeg mener baserer seg på en liberal teologi, fordi man også her ser bort fra og stiller seg avvisende til viktige ord i Den Hellige Skrift. Man sier jo også her i praksis at "Kirken" har overtatt Israels rolle, og at Israel enten er forkastet - hvilket strider klart i mot Rom 11,1-2 - eller er parkert på sidelinjen, hvilket er like galt. Gud har tydelig fortsatt en plan med Israel - både som land og som folk. Hvordan skulle ellers Jesu undervisning om de siste tider gå i oppfyllelse?

At erstatningsteologien er en kreftsvulst er det vel ingen som helst tvil om. Pek på en eneste god frukt som den har båret frem! Tvert imot har erstatningsteologien vært premissleverandøren for noen av de mest grusomme skjenselsdåder i historien, rettet mot et folkeslag, jødene. Det gjelder ikke bare nazistenes bestialske jødeutryddelseer, men pogromene, forfølgelsene og drapene av jøder i de katolske landene og i de slaviske nasjonene.

Jeg mener også å kunne påvise at erstatningsteologien, slik den hadde sin start hos og viderutvikling hos kirkefedrene er en uren elv. Utsagnene fra flere av kirkefedrene er fulle av hat og rasisme, og slik kan umulig kalles rent vann. Jeg kommer i dagene fremover til å sitere en rekke av disse kirkefedrene for å begrunne mitt syn.

Du kjenner min lengsel etter å finne tilbake til røttene. Det er klart at vi da må begynne med de jødiske, for vår tro har jødiske røtter. Dernest må vi se på menighetens historie fra aposteltiden av. Gjør vi det vil vi også finne at man tidlig i kirkens historie vender seg vekk fra sine røtter. Da må man stille spørsmål om hvorfor dette skjer. Kan det forklares med at det skjedde avvik fra den apostoliske lære tidlig i menighetens historie? Utvilsomt er svaret ja, i og da i særdeleshet med tanke på hva enkelte av kirkefedrene sa om jødene. De bringer urent vann inn i den friske elva.

Når det gjelder skriftstedene, må du ha litt tålmodighet med meg, jeg kommer til å kommentere dem i artiklene som kommer. Ikke fordi jeg ikke vil kommentere dem her, men fordi jeg mener vi må ta disse ordene på alvor, og gi plass til å se nærmere på dem. Men jeg akn si såpass mye at jeg tror Gud fortsatt står bak sitt ord når det gjelder Israels land og folk. For hvis det er slik at Gud har brutt sine løfter til dem, så har vi ikke lenger noen garanti for at Han ikke skulle bryte de har gitt oss kristne. Hvorfor skulle Han høre mer på oss, enn på jødene? Har vi vært mer trofaste enn dem?

Jeg tror at menigheten tidlig skar av sine jødiske røtter, til Guds menighets store fortvilelse og som har skapt så mye nød og elendighet, men at den opprinnelig hadde en sterk understrekning av å være en vill oljekvist som er blitt podet inn på Oljetreet Paulus taler om i Rom 11. Det er derfor ikke snakk om noe en først oppdaget for 150 år siden, men som var der fra begynnelsen av. Det er disse røttene vi må finne igjen!

Anonym sa...

Roy Olav sa til savar til Bjørn Olav : Jeg skjønner ikke ditt voldsomme utfall mot de som har et annet syn på staten Israel enn det du har. Du kaller oss ”kreftssvult”, og våre meninger er ”anti-jødiske”, "urene elver" og ”læreavvik”. Jeg synes det er noe hardt over deg hver gang du skriver om Israel – noe som bryter med resten av stilen på denne bloggen. Du har eller ingen systematisk begrunnelse for synet ditt.

Jeg vil tillate å svare på denne beskyldningen....
gal.3.17 Det jeg sier, er: En pakt som Gud først har gjort gyldig, blir ikke opphevet av loven som kom 430 år senere, slik at løftet settes ut av kraft.

Altså den pakt som Gud inngår med Abraham er gitt århundrer før loven og profetene.
Hvilke pakt inngikk Abraham med Gud , jo rettferdighet ved tro, dvs at denne pakt var forut loven.

Hvorfor ble loven gitt...for å synliggjøre lovbruddet.
Ingen lov ingen lovbrudd...det sier seg selv.

Når det sies i din Ætt i en tall menes ikke bare krstne, men alle som gjennom sin tro ble regnet som rettferdig...alle de som ble salvet i gamle testa mentet levde etter rettferdighet av tro David er ett sterkt eksempel samme med Moses...profeter og konger levede i den tro som abraham hadde rettferdighet av tro.

Da loven kom først da ble synden synlig...denne ble gitt til Jødene som er Guds utvalgte folk...loven var Guds fullkomne vilje på jorden og er det fortsatt. Loven ble gitt til de som var omskåret på kroppen dvs Jødene.

Jødene var Guds utvalgte folk før loven kom og etter at loven kom...

Rom.2.9 Nød og angst skal komme over hvert menneske som gjør det onde, jøde først og så greker. 10 Men herlighet, ære og fred skal den få som gjør det gode, jøde først og så greker. 11 For Gud gjør ikke forskjell på folk.

Jøde først også greker, dvs Jødene fikk tilbudet først, men takket nei tibudet gikk videre til hedningene.
rom.11.16 Er det første brødet hellig, er hele deigen hellig. Er roten hellig, er grenene det også. 17 Noen av grenene er nå brukket av, og du som var en vill oljekvist, er blitt podet inn blant grenene og har fått sevje fra roten sammen med dem. 18 Men innbill deg ikke at du er bedre enn grenene! Gjør du det, så husk at det ikke er du som bærer roten, men roten som bærer deg.

Hvem er roten om ikke kristus, hvem er de naturlige greinene om ikke jødene? Hvem er den ville oljekvist det er hedningene som er blitt podet inn på roten.

De naturlige greinene er enda og reine som de naturlige, men pga. sin vantro er de blitt fjernet fra roten...hva var løftet Abraham fikk jo rettferdighet ved tro...vi får tilgang til roten fordi vi tror på Jesus kristus og rettferdighet gjennom denn troen...Jødene mistet denne retten da de forkastet Jesus...

Fordi geinene er fjernet, erde da fjernet for alltid? Nei de er ikke det...
Paulus sier rom. 11.23 Men også de andre skal bli podet inn dersom de ikke holder fast på sin vantro. For Gud har makt til å pode dem inn igjen.

Disse andre er Jødene i sin vantro, når de vender om skal også de podes inn på den samme rot som vi er podet inn på.

I kraft av løftet er de som er omskåret på kropp fortsatt å regne som Guds utvalgte folk for dette merke ble satt der lenge før loven kom...Jødene trenger å fortså at det ikke er kroppslig omskjæring som frelser , men omskjæring av hjertet.

5.mos.7.6 For du er et hellig folk for Herren din Gud. Deg har Herren din Gud valgt ut blant alle folk på jorden til å være hans eiendomsfolk.7 Når Herren hadde godhet for dere og utvalgte dere, var det ikke fordi dere var større enn alle andre folk; for dere er det minste av alle folkene. 8 Nei, Herren elsket dere og ville holde den ed han hadde sverget deres fedre. Derfor førte han dere ut med sterk hånd og fridde deg ut av trellehuset, av faraos, egypterkongens vold. 9 Så vit da at Herren din Gud, han er Gud, den trofaste Gud som holder fast ved sin pakt og sin miskunn i tusen ledd mot dem som elsker ham og holder hans bud.

5.mos.14.2 For du er et hellig folk for Herren din Gud. Deg har Herren utvalgt blant alle folk på jorden til å være hans eiendomsfolk.

rom.11.28 På grunn av evangeliet er de blitt Guds fiender, for at dere skal få frelsen. Men på grunn av utvelgelsen er de elsket av Gud, for fedrenes skyld. 29 For Gud angrer ikke sine nådegaver og sitt kall.

Bjørn Olav har helt rett i at mennesker som prøver å nedgradere Jødefolket, gjør noe utilgivelig, for som det står Jøde "først" også Greker.
Jødene er de naturlige grener ikke vi...vi har blitt podet på ene og alene pga. av nåden...da skylder vi å respektere de naturlige greinene selv om de for øyeblikket er hogget pga av vantro.

Israelsfolket skal velsignes det er vår plikt...verken mer eller mindre

Roy-Olav sa...

Bjørn Olav: Selvsagt har jeg tålmodighet med deg.

I mellomtida har jeg lagt ut en kortversjon av min erstatningsteologi på bloggen min. Den samsvarer sikkert med det du mener er "en villfarelesens elv" ;-)

Geir Rune: du bør lese innleggene nøye dersom du skal ta på deg oppgavene med å forsvare andre. Det du skriver beviser jo det jeg sier når jeg mener at dere kommer med løse påstander uten særlige belegg (jeg tenker på starten av innlegget ditt).

Anonym sa...

roy-olav sa : Geir Rune: du bør lese innleggene nøye dersom du skal ta på deg oppgavene med å forsvare andre. Det du skriver beviser jo det jeg sier når jeg mener at dere kommer med løse påstander uten særlige belegg (jeg tenker på starten av innlegget ditt).

Forsvar var det nok ikke det klarer Bjørn Olav fint selv, men mer ett supplement...

Etter å ha lest ditt innlegg på din egen blogg ser jeg hva Bjørn olav advarer mot....det er ikke sunn lære, nærmere en avskaffelse av israel som Guds utvalgte folk...hvorfor skulle Gud angre sine nådegaver og kall som du egentlig sier litt innpakket , kan du svare på det?

Roy-Olav sa...

Ingen problem, Geir Rune. Ikke meningen å (kanskje) være frekk mot deg. Tilgi meg det. Jeg mente bare at du overser betydningen av Gal. 3:16 når du snakker om tiden føre pakten. Det er jo uvesentlig når det i verset er snakk om nettopp Abrahams løfter.

Har svart deg og utfordret dere på bloggen min ;-))