fredag, mars 29, 2013

Eldstebror slått ihjel av politiet i Vietnam

Vam Ngaij Vaj, en kristen elsdstebror blant Hmong folket i Vietnam, ble slått til døde av politiet 17.mars.

I følge Morning Star News gikk politiet løs på Vaj ved å slå ham rundt nakken og skuldrene, og de brukte også mest sannsynlig elektrisk sjokk på ham. Dette i følge medlemmer av menigheten Vaj tilhørte, som hadde sett den maltrakterte kroppen etter at Vaj var erklært død.

Vam Ngaij Vaj ble arrestert 16.mars. Da arbeidet han sammen med kona si for å rydde et skogsområde hvor han bor. Vaj og hans familie bor oppe i det vietnamesiske høylandet, Cu Jut distriktet i Dak Nong provinsen. Politiet skal ha anklaget ham for å ha 'ødelagt skogen', men det er kjent at kommunistregimet ser på den sterke menighetsveksten blant Hmong-folket som en trussel, og anklagene er fabrikkerte for å finne noe å kunne slå til mot dem på.

Vam Ngaij Vaj og kona ble transportert til politistasjonen i  byen Gia Nghia og plassert i hver sine celler. Den natten ble Vam Ngaij Vaj torturert på det mest grusomme av politiet. Dagen etter fikk hans yngre bror vite at han var død.

Det kom som et sjokk på alle. Vam Ngaij Vaj var i slutten av 30 årene og ved svært god helse. Beskjeden om at Vaj var slått ihjel av politiet mens han var i politiets varetekt har skapt frykt blant de kristne i området.

Siden midten av 1990-tallet har mer enn 35.000 kristne av Hmong-folket flyktet fra sitt opprinnelssessted i de nordvestlige fjellområdene av det sentrale vietnamesiske høylandet, og ca 1290 kilometer lenger sør på grunn av den harde forfølgelsen de utsettes for.

Vam Ngaij Vaj og hans familie er medlemmer av en protestantisk menighet i Cu Jut distriktet. Menigheten er registrert hos Evangelical Church of Vietnam, Vietnams største kirkesamfunn.

Bildet viser den maltrakterte kroppen til Vam Ngaij Vaj. La oss huske hans kone, familien og menigheten i våre forbønner.

Ingen kommentarer: