mandag, mars 25, 2013

Jesus - sann Gud og sant menneske

Med hele den verdensvide kirke bekjenner jeg at Jesus er 'sann Gud av sann Gud, født og ikke skapt, av samme vesen som Faderen. Ved Ham er alt blitt til. For oss mennesker og for vår frelses skyld kom Han ned fra himlene og ble kjød av Den Hellige Ånd og Jomfru Maria og ble menneske ...' (Trosbekjennelsen fra Nikea 325/Konstantinopel 381)

Sann Gud og sant menneske. Likevel er det lett å overse Hans menneskelighet, og kun relatere seg til Jesu guddommelige side. Vi tenker på Hans skaperkraft, alle undergjerningene og helbredelsene.
tilMen her hjelper påsken oss. Jesu lidelseshistorie får frem sannheten om at Jesus også er 100 prosent menneske. Jeg tenker på det vi leser om Ham i Getsemane:

'Han tok med seg de to Sebedeus-sønnene, og han ble grepet av sorg og gru'. (Matt 26,37)

'Min sjel er tynget til døden av sorg'. (Mark 14,34)

'Og han kom i dødsangst og ba enda mer inntrengende, så svetten falt som blodsdråper ned på jorden'. (Luk 22,44)

' ... overveldet av sorg'. (Luk 22, 45)

Dette viser oss med all tydelighet at Jesus er prøvd i alle ting, som Skriften sier, for stilt overfor all den lidelsen Han går igjennom både i Getsemane, under forhøret og senere i forbindelse med korsfestelsen, viser at Jesus ikke bare var 100 prosent sann Gud, men også 100 prosent sant menneske. For dette er sanne menneskelige reaksjoner. Jesus var ikke et overmenneske. Han var et sant menneske.

For meg er dette til stor hjelp i det jeg selv opplever med egen sykdom. Ikke fordi jeg kan sammenligne meg med Jesus, men fordi jeg har mine menneskelige reaksjoner på det å være syk og leve med sykdom. I dette kan jeg også kjenne på noe av det Jesus gikk igjennom. Det gjør at Jesus kommer meg nærmere, fordi Han selv har vært der jeg er.

1 kommentar:

Gjermund sa...

Takk og lov! Viktig sannhet dette! Like viktig med begge sider. Jesu 100% Gudomlighet gjør at han var hellig, ren og fri fra slektens synder så hans offer kunne bli ett fullkomment soningsoffer. Hans 100% menneskelighet gjør at hans seier over synden, prøvelser og fristelser at han er vel kjent med sykdom er noe som vi fult ut kan identifisere oss med og vite at hans seier er en seier vi også kan vandre inn i å oppleve i vår vandring som Jesu etterfølgere.

Jesus forstår oss og har gått veien før oss. Han er prøvet i alt I LIKHET med oss, dog uten synd. Derfor kan han komme oss til hjelp i vår vandring. Hadde han hatt ett lettere utgangspunkt for sin vandring kunne folk ha sagt at hans liv er umulig å etterleve for han er bare Gud . Men slik er det, pris skje Gud, ikke!

Jesus er 100% Gudommelig men også 100% Menneskelig. Han gav avkall på den stilling han hadde i Himmelen for på alle måter og bli oss lik! Ære være Jesus!