fredag, mars 15, 2013

Tsjekkiske baptister takket nei til statlig økonomisk støtte og kompensasjon

Blant tsjekkiske baptister har det pågått en svært interessant debatt den siste tiden.

Den tsjekkiske regjeringen har arbeidet med spørsmålene rundt kompensasjon for eiendommene eid av ulike kirker, som ble konfiskert under kommunistregimet. De tilbød en betydelig pengesum for hvert av de 30 årene som disse eiendommene var under kommunistenes kontroll. Etter en lang debatt godtok så kirkene som tilhører Det tsjekkiske økumeniske råd regjeringens kompensasjon - unntatt baptistene.

Blant dem var meningene delte. For noen få år siden tilbød myndighetene å hjelpe til med å betale lønnen til pastorene i de ulike kirkesamfunnene. Omtrent halvparten av baptistmenighetene takket ja, de andre takket nei. Hva angår den siste kompensasjonen angår vedrørende eiendommene var dette en avgjørelse som hele Baptistunionen måtte ta samlet.

Så har hver menighet samtalt om disse spørsmålene og hver av dem har kommet frem til sin egen konklusjon.  Deretter har alle menighetene kommet sammen, og etter en livlig debatt har man så bestemt seg for å takke nei til å akseptere pengene fra myndighetene.

Mange baptister følte at man ved å akseptere et slikt tilbud ville man måtte avvise et viktig baptistisk prinsipp, nemlig at stat og kirke er to separate ting, og hører ikke sammen. Da ville de heller tape pengene. Tros- og samvittighetsfriheten er ikke til salgs!

Baptistenes beslutning har vakt reaksjoner hos andre kristne i Tsjekka. De ville gjerne at de kristne i spørsmålet om kompensasjon skulle stå sammen og ha ett syn. Men baptistene har valgt å stå alene i denne saken. Baptister har alltid vært non-konformister.

Andres reaksjoner
Det har vært interessant å se reaksjonen i de sekulære tsjekkiske mediene over baptistenes beslutning. Den jevne tsjekker reagerer positivt over at et kirkesamfunn ikke vil bruke skattebetalernes penger til å støtte religiøse ytringer.

Ingen kommentarer: