fredag, mars 22, 2013

Menighetspioner og sosial aktivist har gått hjem til Gud

Navnet Gordon Cosby er vel for de fleste nordmenn et heller ukjent navn. Men for kristne som er opptatt av å kjempe mot sosial urett, så var han et navn å regne med. Han døde onsdag 95 år gammel. Her ser vi han sammen med en annen kristen aktivist, Shane Claiborne.

Gordon Cosby grunnla menigheten 'Church of the Saviour' i Washington DC, og en pioner innen ulike kristne bevegelser, både de som driver med misjon og menighetsbygging. Cosby døde i 'Christ House', som tilbyr medisinsk hjelp for hjemløse i Washington, en av flere tjenester som har sprunget ut av menigheten Church of the Saviour, som Gordon Cosby og hans kone, Mary, grunnla sammen med syv andre i 1947.

Gordon Cosby var født i Lynchburg i Virgina, og var i oppveksten del av Rivermont Avenue Baptist Church. Det var her han traff henne som skulle bli hans kone. Da var han bare 15 år, og faren hadde tatt fatt som pastor for denne menigheten. Samme år begynte han å forkynne Guds ord i en forsamling bestående av fargede som hadde tilholdssted rett utenfor Lynchburg, og fire år senere var han elev ved Southern Baptist Seminary i Luisville i Kentucky.

Kirkesamfunn og rase kunstige konstruksjoner
I 1942 hadde han fullført sine teologiske studier, og reiste til Europa hvor han tjenestegjorde som feltprest til krigens slutt. Til Washington Post skulle han senere komme med følgende kommentar: "Jeg opplever at kirkesamfunn og rase er kunstige konstruksjoner og at menneskene skulle leve sine hverdagsliv som de gjør det når krigen raser - villig til å legge ned sitt liv for sin neste, og se på troen som et viktig redskap for å forvandle verden".

Det var dette trosperspektivet som førte til at Church of the Saviour ble grunnlagt i nabolaget Adams Morgen i Washington, og Gordon Cosby forble pastor for denne menigheten frem til han gikk av med pensjon i 2009.

Gordon Cosby tolket kallet til disippelskap som en integrert del av to reiser, en indre og en ytre. Den indre i ens kjærlighet til Gud, seg selv og nesten, og den ytre for å ta vare på skaperverket. Og da i vid forstand i den indre bykjernens nabolag.

Scattered Community
Etter 1994 ble Church of the Saviour en såkalt 'scattered community' (spredt samfunn), i det menigheten ble delt opp i ni forsamlinger, hver av dem uavhengige, men samtlige delte visjon og felles verdier inkludert det de kaller 'forpliktelsen til medlemsintegritet'. I dette begrepet at man skal 'hjelpe medlemmene til velge om de fremdeles er kalt til forandringene og gledene ved å følge Jesus og Jesu venner'. Hvert år fornyer de så dette kallet, om de fremdeles vil stå i det.

Rett før han fylte 90 år snakket Gordon Cosby med en gruppe studenter fra Baylor University. I samtalen med studentene sa Cosby at opprettholde en varhet for situasjonen i de lokalsamfunnene de bor:

'Vi ønsker å bry oss om de menneskene Jesus brydde seg om, de som er nederst på rangstigen, og gi dem en mulighet. Si at vi er kristne, og Jesus lærte oss å be om at Gud ville bringe til jorden det som er i himmelen. Hva ønsker vi da å se? Hvordan ville det se ut om Guds rike kom på jorden slik som det er i himmelen?'

Gordon Cosby vil bli gravlagt etter påske.

Her er menighetens nettsted: http://www.inwardoutward.org/page/who-church-saviour

Ingen kommentarer: