tirsdag, april 23, 2013

Det jødiske folk og endetidens profetier, del 1

Det viktigste av alle tegn på Jesu snarlige gjenkomst, er de tegn som er relatert til Israel. Det jødiske folket er den profetiske tidsklokka. I forbindelse med staten Israels 65 års jubileum 16.april har jeg skrevet denne nye artikkelserien for bloggen.

Gud selv sier i sitt ord at det jødiske folk, er utvalgt som Hans eiendomsfolk, og de er Hans øyenstein: 'For den som rører ved dere, rører ved Guds øyenstein'. (Sak 2,12) Hos profeten Sakarja heter det videre: 'Juble og gled deg, du Sions datter! For se, Jeg kommer og Jeg skal bo midt iblant deg, sier Herren. Mange folkeslag skal slutte seg til Herren på den dagen, og de skal bli Mitt folk. Jeg skal bo midt iblant dem. Da skal du kjenne at hærskarenes Herre har sendt Meg til deg. Herren skal ta Juda i eie som sin arvedel i Det hellige land, og Han skal igjen utvelge Jerusalem'. (Sak 2,14-16)

Jerusalem blir i Bibelen beskrevet som verdens sentrum: 'Så sier Herren Gud: Dette er Jerusalem. Jeg har satt henne midt iblant folkeslagene, og landene er overalt rundt henne'. (Esek 5,5)

Bibelen beskriver også at Israel både er et objekt for Guds vrede i endens tid: 'For stor er den vreden og harmen som Herren har uttalt over dette folket'. (Esek 36,7), men Israel er også objekt for Guds nåde: 'På den dagen skal en kilde bli åpnet for Davids hus og for dem som bor i Jerusalem, skal Jeg utøse nådens og bønnens Ånd'. (Sak 12,10)

Oppfylte og uoppfylte profetier
I denne artikkelserien skal vi se nærmere på profetier vi finner i Guds ord relatert til Israel, både de profetiene som er oppfylt allerede og de som går i oppfyllelse rett foran våre øyne. Vårt forhold til Israel og det jødiske folk, må baseres på Bibelen, og ikke på de til enhver sittende israelske regjeringer. Guds ord står fast. Gud har aldri på noe tidspunkt endret sine planer med hensyn til Israel og det jødiske folk, og det er heller ikke slik at Menigheten eller Kirken har overtatt dem. Gud har spesielle løfter gitt til Israel, som Han har det til menigheten.

Oppfylte profetier
La oss først se litt nærmere på profetier som allerede er oppfylt når det gjelder Israel:

1. Adspredelsen
Gjentatte ganger ble jødene advart om at de kom til å bli spredt blant folkeslagene om de ikke var trofaste mot den pakten som fantes mellom dem og Gud:

"Så skal Herren spre dere blant alle folkene, fra den ene enden av jorden til den andre, og der skal du tjene andre guder, som verken du eller dine fedre har kjent, tre og stein. Blant disse folkeslagene skal du ikke få ro, og du skal ikke finne noe hvilested for din fot. Men der skal Herren gi deg et skjelvende hjerte, øyne som svikter og en sjel som tynes ut. Ditt liv skal henge i en tynn tråd foran deg. Du skal være redd både dag og natt, og aldri være trygg for ditt liv. Om morgenen skal du si: Bare det var kveld! Og om kvelden skal du si: Bare det var morgen! Slik skal redselen fylle hjertet, og slik er synet dine øyne ser.". (5.Mos 28,64-67)
Helt fra begynnelsen av hviler denne veldige domsprofetien over Herrens utvalgte folk.

Profeten Jesaja taler om det samme:

"Til byene ligger øde, og det ikke er noen som bor der, og det ikke finnes et menneske i husene, og landet ligger øde og dødt. Til Herren har ført menneskene langt bort, og det er blitt mange steder som er forlatt midt i landet". (Jes 6,11-12)                                                        
Vi finner de samme profetiene hos Jeremia, Esekiel og Daniel. Profeten Daniel er spesielt interessant fordi Jesus selv henviser til Daniel når Han taler om de siste tider. I neste artikkel skal vi se nærmere på dette.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: