torsdag, april 25, 2013

Det jødiske folk og endetidens profetier, del 3

Den andre oppfylte profetien jeg vil nevne er jødehatet, som Israelsfolket ble utsatt for etter at de ble spredt blant alle jordens folkeslag:

2. Hatet av alle

I 5.Mos 28,65-67 leser vi: 'Blant disse folkeslagene skal aldri få ro og aldri finne hvile for din fot. Der skal Herren gi deg et urolig hjerte, et sviktende syn og et motløst sinn. Livet ditt skal henge i en tynn tråd. Dag og natt skal du leve i frykt og aldri være trygg for ditt liv. Om morgenen skal du si: Bare det var kveld, og om natten, bare det var morgen. Slik frykt skal du kjenne i ditt hjerte, og så redselsfullt er det du får se'.

De profetiske ordene har sannelig gått i oppfyllelse gjennom mange kirkers jødehat, pogromer, Islam, nazistenes grusomme utryddelsesleire, og antisemittiske og antisionistiske krefter helt opp til vår tid.

3. Landet ble lagt øde

Guds ord forutsier også at Israels land skal legges øde etter adspredelsen:

'Men dere vil jeg spre blant folkeslagene, og med sverd i hånd vil jeg forfølge dere. Landet deres skal bli til en ødemark og byene til ruiner'. (3.Mos 26,33)

Dette ordet har også gått bokstavelig talt i oppfyllelse.

4. Bevart
Men det samme profetiske ordet som skal om jødenes adspredelse, forfølgelse og ødeleggelse av deres land, forsikrer også om at det jødiske folket skal bli bevart gjennom alt dette som skjer. Allerede Moses taler om dette:

'Men til tross for alt dette, mens de er der er i sine fienders land, skal jeg ikke forkaste dem og ikke ha avsky for dem, så jeg gjør ende på dem og bryter min pakt med dem. For jeg er Herren deres Gud. Men for deres skyld skal jeg minnes pakten med deres forfedre, som jeg førte ut av landet Egypt rett foran øynene på hedningefolkene, for at jeg skulle være deres Gud. Jeg er Herren'. (3.Mos 26,44-45)

Vi finner det samme hos profeten Jeremia:

'For jeg er med deg, sier Herren, for å frelse deg. Når jeg fullstendig utsletter alle folkeslagene som jeg har spredt deg i blant, da skal jeg likevel ikke utslette deg. Men jeg skal tukte deg etter den rette dom, og ikke la deg slippe ustraffet'. (Jer 30,11)

Også profeten Esekiel snakker om dette:

'Så sier Herren Gud: Selv om jeg driver dem blant bort blant hedningefolkene, og selv om jeg spredte dem blant landene, var det bare en kort tid jeg var en helligdom for dem i de landene de kom til'. (Esek 11,16)

Og det finnes mange flere slike profetier i Det gamle testamente. Men til tross for at jødene ble spredt blant folkeslagene, og er blitt utsatt for forfølgelser og forsøk på utryddelse, overlevde de som folk, takket være Guds evige løfter til dem.  Han svikter ikke sitt ord.

Den prøysiske kongen, Fredrik den store, stilte en gang dette spørsmålet: 'Finnes det noe bevis for Guds eksistens?' Abbed Steimetz gav han dette udødelige svaret: 'Jøden, Deres Majestet'.

I neste del av denne serien skal vi se nærmere på profetier om Israels land og folk som ennå ikke har gått i oppfyllelse.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: