tirsdag, april 30, 2013

Det jødiske folk og endetidens profetier, del 5

Bibelen profeterer både om Israels nasjonale gjenopprettelse, så vel som Israels åndelige gjenopprettelse.

Først må landet gjenopprettes fysisk, etter at jødene ble spredt for alle nasjoner, etter Jerusalems og Tempelets ødeleggelse i år 70 e.Kr. Deretter skjer den åndelige gjenopprettelsen.

Dette ser vi klart av profetiene vi finner hos profeten Esekiel. I kapittel 36 leser vi først om at Herren vil føre Israel tilbake til sitt opprinnelige hjemland:

'Derfor skal du profetere om Israels land og si til fjellene og haugene, til bekkene og dalene: Så sier Herren Herren: Se, jeg har talt i min nidkjærhet og i min harme: Fordi dere har båret fiendens spott, derfor sier Herren Herren: Sannelig, de folkene som bor rundt omkring dere, de skal selv lide spott. Men dere, Israels fjell, dere skal strekke ut deres greiner og bære frukt for mitt folk Israel. For det skal snart komme. For se, jeg kommer til dere: Jeg vil vende meg til dere, og dere skal bli dyrket og tilsådd. Og jeg vil føre mange mennesker opp på dere, hele Israels hus. I byene skal det igjen bo folk, og ruinene skal bygges opp igjen. Jeg vil føre en mengde mennesker og kveg opp på dere, og de skal øke og være fruktbare. Jeg vil la det bo folk på dere som i gammel tid og gjøre enda mer vel mot dere enn i den første tiden. Og dere skal kjenne at jeg er Herren. Jeg vil la mennesker, mitt folk Israel, ferdes på dere. De skal ta deg i eie, og du skal være deres arv. Og du skal aldri mer gjøre dem barnløse'. (Esek 36,6-12)
Etter at dette har skjedd forteller profeten Esekiel at Israels åndelig gjenopprettselse skjer:

'Jeg vil stenke rent vann på dere, så dere skal bli rene. Fra alle deres urenheter og fra alle deres motbydelige avguder, vil jeg rense dere. Jeg vil gi dere et nytt hjerte, og en ny ånd vil jeg gi i dere. Jeg vil ta bort steinhjertet av deres kjød og gi dere et kjødhjerte. Min Ånd vil jeg gi inne i dere, og jeg vil gjøre det så at dere følger mine bud og holder mine lover og gjør etter dem. Dere skal bo i det landet jeg ga deres fedre. Dere skal være mitt folk, og jeg vil være deres Gud'. (v.25-28)
Oppfyllelsen av den første delen av denne profetien fant sted 14.mai 1948, at Israel igjen ble utropt til å være hjemstedet for alle verdens jøder, og Guds løfte om at jødene en dag skulle vende tilbake til sitt land, ble oppfylt like foran våre øyne. Den andre delen av profetien - den om Israels åndelige gjenfødelse gjenstår. Men den har påbegynt! Vi ser mange spor etter den i dagens Israel. Selv om Israel er en sekulær stat, og et av sentrene for vår tids New Age bevegelse, så skjer det også en sann åndelig oppvåkning i landet. Stadig flere jøder begynner å rope på Abrahams, Isaks og Jakobs Gud!

De tørre ben i dalen
I det neste kapitlet hos Esekiel - det mektige kapittel 37 - leser vi om det synet profeten Esekiel har av de tørre bein i dalen. Dette er Israel som ligger nede. Ødelagt som landet er etter å ha ligget brakk siden katastrofen som rammet land og folk i år 70 e.Kr.

Men så skjer det en oppvekkelse fra døde! Gjennom ulike faser kommer det profetiske røster som profeterer til diss døde beina. Vi finner eksempler på dette gjennom historien, og særlig blant vekkelsesbevegelsene Gud sender. Der fantes det menn som gransket Skriftene og som så i dem at Gud en dag kom til å gjenreise landet. De så det lenge før det skjedde, og døde selv før det skjedde.

Men de profeterte til de tørre beina i dalen, og etter hvert fikk de sener og muskler. Og så en dag ble Guds ord oppfylt, og staten Israel ble proklamert:

'Profeter derfor og si til dem: Så sier Herren Herren: Se, jeg åpner deres graver, og lar dere, mitt folk, stige opp av gravene. Og jeg vil gi min Ånd i dere, og dere skal bli levende. Og jeg vil bosette dere i deres land. Dere skal kjenne at jeg, Herren, har sagt det, og at jeg også vil gjøre det, sier Herren'. (Esek 27,12-14)
Av og til undrer det meg at folk avviser at det er Herren som gjenopprettet Israel i 1948, når de leser disse ordene fra profeten Esekiel. Kan det bli klarere?

Ingen kommentarer: