søndag, april 21, 2013

Jesus, Guds rike og Jesu fredsbevegelse, del 1

I denne artikkelserien ønsker jeg å bringe leseren tilbake til originalen, til den djerve Jesusbevegelsen, før den ble endret av keiser Konstantin og hans etterkommere, før kirke og stat ble blandet sammen i en vanhellig allianse.

Det er underlig å tenke på: Jesus vokste opp blant enkle mennesker i en liten avkrok av verden. Han talte ikke et verdensspråk og levde hele sitt liv i et lite, okkupert land. Tenk: størstedelen av sitt liv arbeidet Han som håndverker i Galilea, et område som var foraktet, og særlig hjembyen Hans, blant overklassen i Jerusalem. Her bodde og levde de fattige. Tiden Han oppholder seg i offentlighetens lys er knappe tre år. Likevel! Ingen har påvirket menneskeheten som Jesus. Mennesker ble grepet av Hans liv og budskap og førte det videre som en løpeild langs de romerske hærveiene til Europa, Asia og til Afrika. Nye generasjoner har på samme måte blitt grepet av Jesus og stadig ført evangeliet om Guds rike videre. Over hav og kontinenter, ikke sjelden med livet som innsats.

Når Jesus etterlot seg en håndfull bortkomne og fryktsomme disipler, var det ingen ting som skulle tilsi at Han hadde lykkes med sitt oppdrag. Men disse 12 - etter å ha opplevd Jesu oppstandelse, himmelfart og pinsens kraft, gav seg i vei på Hans ord og iløpet av noen generasjoner hadde de lagt det mektige romerske imperiet for Jesu føtter. Ingen keiser hadde klart å slukke ilden, heller ikke når de satte alt inn på å utrydde de som tilhørte Veien gjennom grusomme forfølgelser.

Apostlene og deres etterkommere leflet ikke med staten. De ville ikke ha noen innblanding. De fulgte sin Herres ord: 'Så gi keiseren hva keiserens er, og Gud hva Guds er'. (Matt 22,21)

Det Riket de forkynte hadde da heller intet å gjøre med denne verdens riker. Guds rike var annerledesriket.  Så inntreffer tragedien. Den keiserlige makten inviterer kirken med på lag. Det gode ved det var at forfølgelsene opphørte, men hva var prisen? Den radikale forkynnelsen av Guds rike forsvant, og ble blandet sammen med en ny forståelse: Man skulle forsvare et jordisk rike med en keiser på toppen, med våpen i hånd. Så begynte kristne å drepe kristne.

Det opprinnelige rene vannet
Når vi tar fatt på å lese evangeliene og vi stifter bekjentskap med  Jesusbevegelsens begynnelse og dens forkynnelse av Guds rike, så er det en ganske rystende opplevelse. For vi stifter da bekjentskap med kilden, originalen, og om vi sammenligner dette med dagens kristendom, slås man av den kolossale forskjellen.

I denne artikkelserien skal vi gjøre nettopp det. Vi skal se nærmere på forkynnelsen av Guds rike, og hva denne forkynnelsen innebar. Vi skal stifte bekjentskap med Bibelens shalom-begrep og Jesu fredsbevegelse. Våger du å bli med videre for å bli kjent med originalkristendommen?

(fortsettes)

Ingen kommentarer: