fredag, mars 21, 2014

Den karikerte kirken - en følge av keiser Konstantin

Det er ikke mye som ligner på den kirken som ble grunnlagt på pinsefestens dag i Jerusalem, i det som skjer på Krim-halvøya i disse dager.

Det er et karikert bilde vi får, og det er en gren av kirken som tegner karikaturen. Det hele er ytterst tragisk.

Moscow News forteller om en ortodoks prest som tilhører Moskva-patriarkatet som godt støttet av soldater med våpen, truet med å ta over en ortodoks kirke i Perevolnye på Krim. Kirken tilhører Den ukrainsk-ortodokse kirke.

Ledelsen for kirken i Perevolnye fikk klar beskjed om å fremvise dokumenter som skulle vise hvem som eide kirkebygget. Den russisk-ortodokse presten og soldatene som fulgte med ham, truet også med å komme tilbake for å ta over kirkebygget.

Det er mange ting som kan sies om dette, men egentlig er dette en konsekvens av den kirke som fremsto i forbindelse med keiser Konstantin. Da endret hele kirken seg. Man fikk en kirke sammenblandet med staten, og det gikk ikke lenge før kirken selv fremsto som en forfølger av andre kristne, som ikke ville bøye for den nye Storkirken eller Keiserkirken.

Nå får vi reprise på Krim. Og det kommer sikkert til å skje igjen. Slik blir det når kirke og stat blandes sammen, og når Bergprekenen byttes ut med makt.

Foto: Vadim Ghirda/Moscow News.

Ingen kommentarer: