torsdag, mars 20, 2014

Synkende barnedåpstall i Norge og Sverige

Antall barnedøpte går ned både i Norge og Sverige.

I fjor ble 62 prosent av alle norske barn døpt i Den norske kirkes menigheter. Det er to prosentpoeng mindre enn året før, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Og for første gang siden er det færre en halvparten av barna i Sverige som døpes. Det skjer samtidig som medlemstapet i Svenska Kyrkan i fjor var det nest største noensinne - med nærmere 90.000 mennesker.

Av disse valgte 74.000 personer å melde seg aktivt ut. Medlemstallet fortsetter å synke. I fjor sank andelen medlemmer i Den svenska kyrkan med til rett under 66 prosent, noe som utgjør et tap på 1,4 prosentandeler.

Sverige har forsøkt å legge forholdende til rette for det de kaller 'drop-in'-dåp, det vil si at kirken holder åpent enkelte dager i uken, slik at folk som går forbi bare kan stikke innom for å få barnet døpt.

Kirkerådet vil satse på ulike kampanjer og økt oppmerksomhet på dåp i tiden fremover, for å snu trenden.

1 kommentar:

Anonym sa...

'Drop-in'-dåp virker da noe desperat fra kirkens side? Hvis dåpen ikke betyr mer for foreldrene enn det, så er det ingen grunn til å tro at de kommer til å legge noe større innsats i å gi barna en kristen oppdragelse, som vel er noe av poenget. Når mer enn halvparten av barna ikke blir døpt så er det jo en bevisst og gjennomtenkt handling.