onsdag, mars 19, 2014

Reformasjonens viktige kjerneverdier

I en uryddig og kaotisk tid som vår, er det viktigere enn noensinne å finne frem igjen kjerneverdiene fra Reformasjonen.

Skriften alene: Guds ord er evig, uforanderlig, guddommelig inspirert og den eneste autoritet for liv og lære. Ingen ting kan settes over Skriften- ingen pave, intet kirkemøte, ingen tradisjon. Derfor er det så viktig at vi i dag ber om en bibelvekkelse. At Guds folk vender tilbake til Bibelen, og lar den være fundamentet for vår tro. Det er ikke Bibelen som skal tilpasses vår tid, det er vi som må bøye oss for Bibelens autoritet. Når alt kommer til alt så er det Gud som har rett!

Kristus alene: Mye av vår tids forkynnelse handler om å få et bedre selvbilde, eller fokus er rettet mot hvor mye Gud vil velsigne oss. Apostlenes forkynnelse var annerledes: De forkynte Jesus Kristus korsfestet, og oppstanden. I dag må vi spørre oss selv: er forkynnelsen vår korsmerket? Har vi forstått den vertikale og horisontale betydningen av korset?

Nåden alene: Om vi ikke kjenner til hva synden er og gjør med et menneske, forstår vi heller ikke nåden. I dag forkynnes det mye nåde, men har folk forstått bakgrunnen for Guds uendelige nåde? I dag nevnes ikke ordet synd i noen særlig grad. Men vi forstår ikke hvorfor Jesus måtte dø, om vi ikke forstår hva vår egen synd forårsaker. Jeg har merket meg at mange kirkesamfunn har fjernet sanger som handler om Jesu blod fra sine sangbøker. Det gjelder både pinsebevegelsen og hos baptistene. Når de 'nye' sangbøkene kom forsvant også mange sangene om Jesu Kristi blod. De egnet seg ikke lenger i en moderne tid som vår. Dermed forsvant selve grunnlaget for å forstå frelsen.

Troen alene: Hva er tro? Prestasjon eller gave? Holder Jesu frelsesverk, eller må noe legges til? Viktige spørsmål som det ikke alltid gis klare svar på i en tid som vår.

Guds ære alene: Dette er kanskje den mest forsømte av alle kjerneverdiene fra Reformasjonen? Mye av det vi holder på med i dag bygges rundt en plattform, eller handler om visse forkynnere eller lovsangere. Men Bibelen forteller oss at menneskets fremste hensikt og høyeste gode er å ære Gud med ord og liv, og finne sin djupeste tilfredsstillelse i Ham.