fredag, mars 21, 2014

'Kvinne, hva vil du meg?'

Jomfru Maria vekker sterke følelser hos enkelte protestanter. Man skal ikke nevne hennes navn, før man raskt blir beskyldt for å ha 'katoliserende tendenser'.

I forbindelse med en debatt på nettet, mente en av de som deltok at Jesus aldri kalte Maria for sin mor og at hans utsagn ved bryllupet i Kana i Galilea: 'Kvinne, hva vil du meg' (Joh 2,4), var ganske karakteristisk for Jesu syn på henne som fødte ham. I følge denne personen var Maria kun en 'surrogatmor'. Vedkommende ser da helt bort at evangelieforfatterne ikke omtaler Jesu barndom i noen særlig grad. Omlag 30 år av hans liv - en tid Han tilbrakte i Nasaret - forbigås for det meste i taushet. At Jesus skulle vokse opp og leve så mange år uten å ha et forhold til hun som bar Ham under kjolelivet, er for meg svært underlig. Dernest leser denne personen evangeliene med norske briller.

Når vi leser beretningen om bryllupet i Kana i Galilea høres jo unektelig Jesu ord til sin mor nokså krasse ut, ja direkte ufine. 'Kvinne' høres i våre ører ut som nesten noe nedverdigende.

Men evangeliene må jo leses i den konteksten de står! Vi kan jo ikke lese evangeliene med en norsk koloritt, men med en jødisk! For en jøde i Jesu samtid forstås disse ordene stikk motsatt! Når Jesus bruker ordet 'kvinne' så er det som noe svært positivt.

'Tittelen kvinne avdekker ikke mangel på respekt eller kjærlighet. Det er brukt for å tiltale mennesker av rang', står det å lese i studieutgaven til Bibelen Guds ord (se side 1336).

Vedkommende har også helt glemt at noe av det siste Jesus tenker på før Han dør, er å gi apostelen Johannes oppgaven med å ta vare på sin mor. Helt til det siste var Jesus opptatt av henne, og bar på en uendelig kjærlighet til henne som fødte Ham. Vi må ikke glemme hvilken utrolig pris hun måtte betale. Hun var ei ung jødisk jente som uten å være gift ble gravid. Etter Loven kunne hun steines.

Til søndag skal vi feire Maria budskapsdag. Den er det sannelig mange gode grunner for å feire - også blant protestanter!  Så er da også dagen blitt feiret tidlig i kirkens historie. Den feires da også i de fleste kirker. For en eneste dag brytes fastetidens bots- og kamppreg. Dette er en festdag. I Østkirken synger de: 'I dag avsløres det mysterium som er fra evighet av. Gudesønnen blir Menneskesønnen'.

Maria har mye å lære oss! Om du tenker etter, og ikke bare ser 'katolisisme' når navnet hennes nevnes!

Tenk det!

Blant annet har hun mye å lære oss om overgivelse, om å la seg lede av Den Hellige Ånd, og i alle sammenhenger vi leser om henne i Det nye testamente, peker hun på Sønnen, på Jesus.

Vi må ikke glemme HVEM hun bar under kjolelivet. Det var Gud Ordet, Gud kommet i kjød.

Ja, det er sant, mennesker har gjort henne til noe hun ikke var. Men la nå ikke det hindre deg fra å se Maria slik Det nye testamente fremstiller henne.

I Luk 1,42b heter det:

'VELSIGNET ER DU BLANT KVINNER, OG VELSIGNET ER FRUKTEN AV DITT MORSLIV!'

Og la oss heller ikke glemme hva Elisabet sa om henne: 'Hvordan kan dette hende meg at MIN HERRES MOR kommer til meg?' (Luk 1,43)

Ingen kommentarer: