fredag, februar 24, 2023

Å erfare dybdene i Jesus Kristus

Årets fastebok for mitt vedkommende er den norske oversettelsen av Madame Guyons bok om bønnen, som på norsk har fått tittelen: "Å erfare dybdene i Jesus Kristus." Den norske utgaven er utgitt av bønnesenteret på Levanger, og er å få kjøpt der.

Min engelske utgave er fra 1975 (bildet) og utgitt av forfatteren og forkynnren Gene Edwards, og er lest så mange ganger at den er gått opp i liminga, og er bare en lefse med løse blader.  Den opprinnelige boken er fra 1600-tallet og ansees å være en klassiker om bønn og et djupere liv med Gud. Bakrunnen for boken er så dramatisk, og også den historien fortjener å fortelles.

Boken så dagens lys i Frankrike omkring år 1685. Gud brukte en til å tenne de troende i brann over hele Frankrike, men den møtte sterk motstand. Den hører med blant de bøkene som ble offentlig brent av Den romersk-katolske kirken, Et eksempel på dette finner sted i den franske byen Dijon. I denne byen hadde mange blitt sterkt berørt av denne bokens innhold, og hit sendes en gruppe romersk-katolske prester i den ene hensikt å konfiskere så mange bøker som mulig. De gikk fra dør til dør, og samlet hele 300 eksemplarer og brant dem. Tre hundre kopier av en eneste bok er et bemerkelsesverdig høyt antall i en by på 1700-tallet.

En franskmann skal ha tatt  med seg 1500 kopier og delt dem ut over hele sitt område. Resultatet var at hele dette området ble djupt berørt.  

De tidlige kvekerne ble sterkt berørt av denne boken om bønn, og dens innhold berørte hele denne bevegelsen,  Sammen med flere andre bøker av Jeanne Guyon, ble den unge John Wesley, introdusert for bønnens dybder gjennom denne boken. Boken spilte en avgjørende rolle ikke bare i Wesleys liv, men blant mange av de tilige wesleyanerne. Den spilte også en viktig rolle i 1800-tallets hellighetsbevegelse. Den fikk også avgjørende betydning i den unge Watchman Nee's liv og dermed den kinesiske husmenighetsbevegelsen. 

Ingen kommentarer: