mandag, februar 27, 2023

Fra staten Israels grunnleggelse


 Jeg holder på med  å lese 'Våkenatt i Jerusalem' av den amerikanske forfatterekteparet Bodie & Brock Thoene, som er del en av en trilogi om staten Israels grunnleggelse og første leveår. Romanen er drivende godt skrevet, og spennende og gir et godt innblikk i både den politiske og åndelige bakgrunnen. Oversettelsen ble i sin tid (2004) gjort av Oddvar Nilsen og utgitt på Luther forlag.

Stor og ikke minst gledelig var derfor overraskelsen da jeg kom over dette historiske bildet på Facebook-siden til Thoene-familien, med denne teksten, her i min oversettelse: 

"DENNE DAG I HISTORIEN: kjære Thoene venner og familie. Her er en liten personlig bakhistorie til romanen vår, Jerusalem Vigil (Våkenatt i Jerusalem)

Jerusalem, vinteren 1948

Jødiske konvoier bruker 4 timer på å reise 24 kilometer opp passet....hvis de i det hele tatt kommer seg gjennom. For å beseire veisperringene improviserer jødiske ingeniører bulldoserblader sveiset til støtfangere for lastebiler for å skyve steinblokker og stokker ut av veien uten å stoppe.

Da jeg jobbet i Batjac Productions, var jeg beæret over å jobbe med manusforfatter/regissør Mel Shavelson på et annet prosjekt.

Før min tid skrev og regisserte Mel den utrolige filmen; CAST A GIANT SHADOW, som skildret denne hendelsen.

John Waynes selskap, Batjac, produserte den.

Kirk Douglas spilte hovedrollen og Duke spilte en amerikansk general. År senere skrev jeg romanen, om kampen for Jerusalem, kalt JERUSALEM VIGI (Våkenatt i Jerusalem)."



Ingen kommentarer: