torsdag, februar 02, 2023

Tenåringsdemonstranter i Iran risikerer spionasjeanklager og dødsstraff


Demonstrasjonerne ser ut til å avta i noen grad i Iran, men den sivile kampen mot islamske ledere fortsetter. Iran siktet mandag 16 personer for spionasje, inkludert flere tenåringer, fordi de deltok i omfattende protester i november. En 15 år gammel jente og åtte kvinner er blant dem som venter på å få vite sin skjebne. I mellomtiden fikk to tenåringer dødsdommer fra en domstol i det nordlige Iran.

Unge mennesker begynte å organisere demonstrasjoner i midten av oktober. De fant løsninger på Irans internettblokkeringer og brukte populære sosiale medieplattformer for å mobilisere «nabolagssentrerte» protester. Iranske myndigheter fortalte Al-Monitor i fjor høst at gjennomsnittsalderen for en arrestert demonstrant var 15 år.

Selv om demonstrasjonene i Teheran har stilnet siden november, sier Heart4Irans Nazanin Baghestani at offentlig raseri ulmer rett under overflaten.

«Jo mer de (regjeringen) dreper, jo flere protesterer. Mange av disse ungdommene er så sinte på regjeringen. De vil ikke sitte hjemme og ikke gjøre noe, sier Baghestani.

"De skriker [fra vinduene sine om natten]; folk er så rasende og så opprørte.»

Nye data fra Irans nasjonale organisasjon for sivilregistrering antyder at sikkerhetsstyrker drepte flere demonstranter enn menneskerettighetsgrupper tidligere har anslått. Antall registrerte dødsfall i Iran mellom 23. oktober og 21. november steg med 5000 sammenlignet med forrige måneds tall.

EU, Storbritannia og USA lanserte nye sanksjoner denne uken, i håp om å øke det politiske presset på Iran. Imidlertid, "Jeg tror ikke regjeringen vil gå stille i dørene. De kommer til å raidere flere hus; de kommer til å henge flere mennesker, sier Baghestani.

«Regimet må kollapse, og det kommer til å skje før eller siden – seks måneder [eller et] år. Vi ber om at det ikke [tar] så lang tid fordi antall drepte vil øke.»

Vi kan ikke endre Irans ledere. Men vi kjenner Han som holder vår verden i sine hender. "Be Gud om å gripe inn og få slutt på dette kaoset," ber Baghestani.

"Det er hjerteskjærende å se alle disse unge jentene og guttene bli drept."

Ingen kommentarer: