tirsdag, januar 09, 2007

30 år som forandret verden


Tre avgjørende tiår av verdens historie. Det var alt som behøvdes. I årene mellom 33 og 64 etter Kristus ble en ny bevegelse født. På disse 30 årene fikk den nok vekst og troverdighet til å bli den største religion som verden noen sinne har sett og til å forandre livene til millioner av mennesker. Den kristne tro har spredd seg til klodens fire hjørner. Den har hatt og har en utrolig innflytelse på vår sivilisasjon, på kultur, utdannelse, medisin, frihet og selvsagt på livene til utallige mennesker verden over. Og opprinnelsen til alt dette, tiden det tok for å slå røtter, var i løpet av disse tre tiårene. Det hele begynte med et dusin menn og en håndfull kvinner, og så falt Ånden. Med Den Hellige Ånds kraft og ild snudde disse menneskene verden opp ned. De trengte 30 år på å gjøre det. Det kan gjøres igjen! Med radikale, hengitte menn og kvinner, fylt av Den Hellige Ånd. Jim Elliot, en av de unge mennene som led martyrdøden i Ecuador, i det han skulle bringe evangeliet til en hodejegerstamme, Auca indianerne, sa følgende:

"Dette har jeg bestemt for livet mitt: Hvor du enn er, vær der helt og fullt. Hva du enn gjør, sats alt på det. Det du tror er Guds vilje med livet ditt, lev det maksimalt."

De ordene kunne også sies om apostlene og de første kristne. De var kompromissløse radikale Jesus etterfølgere. Og de visste hva bønn og forbønn var. Det er Armin Gesswein som har sagt: "Da Jesus ble opphøyet til himmelen, var et bønnemøte det eneste Han etterlot seg. Den første menighet hadde ikke et bønnemøte - den første menighet var et bønnemøte! Faktum er at i den første menighet var hver eneste kristen en bønnemøtekristen." Er det noe rart de satte hele verden på hodet, og nådde så mange menneseker med evangeliet?

Ingen kommentarer: