lørdag, mai 08, 2010

Den kristne familien - slik puritanerne så den, del 2


Jeg fortsetter serien om hvordan puritanerne så på ekteskapet:

2. Elsk din kone

Vi som står for et klassisk bibelsk syn på ekteskapet, blir ofte anklaget for å være mannsjåvinister. Det er nok fordi vi også tror på bibelsk underordning. Men de som anklager oss for dette kan umulig å lest det som står skrevet i Ef 5,25!

"Dere ektemenn, elsk deres koner, slik også Kristus elsket menigheten og ga seg selv for den."

Det dype innholdet i dette verset gjør at om man følger dette burde ikke spørsmålet om at kvinnen skal underordne seg mannen være noe problem. Ikke om man kjenner litt til den enorme kjærlighet Kristus har for sin menighet, og ga sitt liv for den.

Å være pastor for din familie, sa puritanerne, begynner med elske sin kone som Kristus elsket sin menighet. Gjennom vårt ekteskap er vi evangeliet for våre barn! Vi må leve det ut, og mannen har et spesielt ansvar med å leve det ut på en slik måte, at man bærer med seg Kristi vellukt.

3. Familien er menighetens seminar

Thomas Manton, som levde i årene 1620-1677, og som Charles Haddon Spurgeon stadig vendte tilbake til i sin forkynnelse, sa følgende: "En familie er menighetens seminar."

Puritanerne mente at hjemmet var det primære sted hvor man lærte Guds ord å kjenne og lærte seg god moral. De mente også at det var foreldrenes åndelige ansvar å disiplinere og lære barna om troens innhold. I Ord 22,6 leser vi følgende:

"Lær den unge den vei han skal gå, så viker han ikke fra den, selv når han blir gammel."

En annen puritaner, Thomas Doolittle, sa det slik: "Familiens hyrde må lese Skriften for sine familer og lære sine barn og sine tjenere om frelsen. Derfor skal de be i og med sine familier. Ingen mann burde nekte sin familie å få Skriften opplest. Han skal lede sitt hjem ved å gi dem Guds ord."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: