torsdag, mai 20, 2010

Jeg velger Kristus uansett

Jeg har tenkt på noen ord av den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij. I 1854 skriver han disse ordene der han sitter i fengsel i Sibir:

"Hvis noen brakte meg beviset for at sannheten om vårt liv ikke er i Kristus, og hvis det skulle bli fastslått at sannheten virkelig ligger et annet sted enn hos Ham, så ville jeg likevel velge Kristus fremfor sannheten." (Geir Kjetsaa: Lutring gjennom lidelse, side 15)

Kristus hadde forvandlet Dostojevskij's liv. Ordene lar oss ane noe av den religiøse omveltningen som var foregått hos dikteren i løpet av de fire årene han tilbrakte i tukthuset i Sibir. Og vi ser det også senere i hans liv. Da mesterverket Brødrene Karamasov (1879-1880) var ferdigskrevet og døden forestod, sier han det samme som under tukthusoppholdet:

"Sett at Kristus var en feiltagelse, og dette ble godtgjort som en kjennsgjerning! Jeg ville likevel under alle omstendigheter foretrekke Kristus fremfor noe annet."

Nytestamentet til Dostojevskij er fullt av notater i margen. Det er velbrukt. Han var så grepet av Kristusskikkelsen.

Jeg tenker på dette og på ordene til apostelen Paulus: "Kristus, vårt liv..." (Kol 3,4)

Det er dette som er min djupeste lengsel. At Kristus skal bli alt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, kan vi annet en å elske Han som kom for å vise oss Guds bilde som var tapt for oss!
Å ofre seg til spott for verdens ånd som ikke ville ta imot Guds bilde burde vekke selv det hårdeste hjertet.Jeg gråter over tanken på at Jesus står der som det sanne mennesket som menneskene ikke ville ta imot for dem ville leve i egoet som bare søker sitt eget.
Nei om Jesus er broder eller Gud spiller ingen rolle for Han har reddet oss med bare å komme til jorden å vise sitt sanne menneske for oss.Dem som ikke ser denne kjærligheten er ikke i det sanne mennesket som elsker Guds bilde slik som Gud elsker sine sanne barn.

Jeg gråter over kristene som dyrker det falske bildet å spytter på det sanne menesket som elsker det sannne mennesket som Gud gjør.
Kjærligheten til Jesus blir bare større med at Han viser oss veien med sin kjærlighet som bare Guds sønn kan vise verden.

Jeg velger Kristus uansett!
Broderlig i kristus

Bjørn Olav sa...

Broderlig i Kristus, du skriver:

"Nei om Jesus er broder eller Gud spiller ingen rolle."

Det er et underlig utsagn. Du skriver at "han har kommet til jorden", så hvem skulle Han være om Han ikke er Gud kommet i kjød? En engel?

Anonym sa...

Velsignede Bjørn Olav.
Selv om kirken mener Jesus er uskapt så er det klart at når Jesus har en Far så må Han ha blitt skapt.
For at Faderen skulle kunne være Hans Far.
Så sønnen kommer fra Faderen som er skaper Guden den ene.
Men som du sier hvem er Jesus ?
Guds budbringere sa at Han heter Emanuel som er ett engle navn. Dette er det ingen tvil om da alle elgler slutter på EL (MikaEL,GabriEL,RafaEL osv) EL som betyr lys.
Så ut fra dette navnet i bibelens sanne ord kan man fastslå at han er engel skapt før jorden og den fyiske verden med menneskene.
Men jeg er ikke sikker selv om bibelen viser mange spor som forteller forskjellige muligheter. Gt beskriver Guds sønner som englene framfor tronen.

Jeg tenker på Satan som ville at alle menneskene skulle tilbede Han isteden for Faderen.
Når du setter likhet mellom Faderen og Jesus verdighet gjør du ikke det som Satan prøvde på å opphøye sønnen over Faderen.

Jeg også elsker Jesus men skal vi opphøye Han over Faderen som Gud slik Satan for å glede Jesus.

Nei Jesus er Guds sønn mens Faderen er skaperen som styrer det hele over sønnen.

Vi må ikke skade Jesus slik at Han får rollen til Satan som Faderen refset for Han ville ha all tilbedelse på jorden. !

Jesus er all takk verdig for at Han som trofast sønn kom til jorden uten heder eller TILBEDELSE som tilhører Satans slangens ønske om å ta glansen fra Faderen. Derfor sier Jesus "be til deres Fader i himmelen" " Fader vår du som er i himmelen".
Er ikke Jesus egene ord beviser nok at det er Faderen som er den som bestemmer og som er almektig Gud.
Jesus ber oss om å be til Faderen mens vi ber til Jesus som Gud , er dette riktig med tanke på Jesus egene ord. ?



Ånden i mennesket roper Far Far
Broderlig i kristus

Bjørn Olav sa...

Du gir uttrykk for noe Bibelen ikke sier.

Om Jesus sier Guds ord:

"Han er bildet av den usynlige Gud. Den førstefødte framfor hele skapningen." (Kol 1,15)

Jesus er ikke et skapt vesen, Han er født. Som det heter i den nikenske trosbekjennelsen:

"Vi tro på èn Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, født av Faderen før alle tider, Gud av Gud, lys av lys, sann Gud av sann Gud, født, ikke skapt, av samme vesen som Faderen."

Jesus er INGEN engel. Ut fra det du ellers skriver er det for meg ubegripelig at du kan hevde dette. Hadde Jesus vært en engel, hadde Han vært et skapt vesen, for englene er skapt. Den store forskjellen er at Jesus er født av Gud.

Det er da tydelig, om du leser Det nye testamente, at Jesus ble tilbedt, og skal motta denne tilbedelsen. Han er jo Gud. En dag skal vi alle bøye kne for Guds Lam (Jesus) i himmelen, og ære og tilbe Ham.

Anonym sa...

Det denne "broderlig i Kristus" sier er ikke noe annet enn den vranglære som Kirken hele tiden har kjempet mot, gnostisismen. Både ved denne anledning og ved andre anledninger har denne personen gitt uttrykk for dette. Jeg merker meg også at han sjeldent eller aldri henviser til Bibelen. Den siterer han ikke.

Hvordan har han tenkt å forholde seg til Kol 1,15 og hva den nikenske bekjennelsen sier om Kristus?

Anonym sa...

Det denne "broderlig i Kristus" gir uttrykk for er ikke noe annet enn den eldgamle vranglæren, som Kirken har bekjempet siden dens grunnleggelse: gnostisismen.

Jeg merker meg også at denne "broderlig i Kristus" sjeldent eller aldri siterer fra Bibelen.

Det skal bli spennende å se hvordan han vil forholde seg til Kol 1,15 og det som den nikenske trosbekjennelsen gir uttrykk for. Dette er jo hva Kirken lærer.

Bjørn Olav sa...

Av en eller annen årsak kom en flott kommentar om Dostojevskij ikke på trykk. Det til tross for at jeg godkjente det, og trykket på "publiser". Jeg kan ikke annet enn å beklage det. Kan den som skrev det skrive et nytt innlegg, skal jeg med stor glede publisere dette.