søndag, april 27, 2014

Pave Frans møter sterk motstand innad i kirken for sin reformasjon

Det har vel egentlig bare vært et spørsmål om tid, men nå bekrefter kardinal Oscar Rodriguez Maradiga det mange har tenkt og sagt:

Den folkekjære paven møter sterk motstand for sin stil og sine reformer fra den såkalte 'Kurien'. Den romerske kurien er en romersk-katolske kirkes sentrale forvaltning, med sete dels i Vatikanstaten og i Roma.

Og fortsatt i følge kardinal Maradiga er det ikke bare reaksjoner i den gamle kurien, men det kommer sterke reaksjoner også fra de som er misfornøyde med å miste sine privilegier, ikke minst de materielle.

Oscar Rodriguez er erkebiskop i Tegucigalpa, hovedstaden i Honduras. Han har ingen hvem som helst i denne sammenhengen. Maradiga er koordinator for for det råd av kardinaler som paven satte ned i fjor, som har til hensikt å revidere byråkratiet i Vatikanet. Slikt blir det bråk av! Og særlig i en kirke som til de grader styres av byråkrater.

Det er det anerkjente svenske katolske tidsskriftet Sigtuna som omtaler saken i sitt siste nr. Til dette tidsskriftet sier erkebiskop Maradiga:

”Det är ett nytt sätt att tänka, inklusive sättet att leda kyrkan.”

Og videre:

 ”Vi måste vara beredda att möta det, eftersom denna sköna, men ovana popularitet håller på att stärka folks trohet, samtidigt som den i lika hög grad kan väcka en döv opposition från inte bara den gamla kurian, utan även från dem som är missnöjda med att mista sina privilegier när det gäller bemötande och vällevnad".

Noen har spekulert i hvor lenge pave Frans I får lov til å være pave. Det vil tiden vise. At noen misliker hans reformasjon er nå bekreftet og det er sterke krefter det er snakk om.

2 kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Björn Olav du menar väl den Romersk Katolska Tidskriften SIGNUM? Och ej Sigtuna som är en stad.

Bjørn Olav sa...

Du har helt rett. Takk for korrigeringen.