tirsdag, april 29, 2014

Nå settes fokus på Glenn Stassens teologi om fredsskapende arbeid

Fredsaktivister reflekterer over baptistisk fredsskapende arbeid etter Glen Stassen's (bildet) død.

Eksperter sier baptister i økende grad er blitt klar over det bibelske fundamentet for å arbeide for fred og rettferd, men at de samtidig blir hindret en en amerikansk baptistisk kultur som ser med velvilje på bruken av væpnede konflikter.

Begrepet 'baptistisk fredsarbeid' skaper ulike bilder når folk hører det. Alt fra at ex-president Jimmy Carter er valgobservatør i konfliktområder av verden, til menneskerettighetsaktivister som arbeider frem fredsavtaler mellom stridende parter i Afrika eller Midt-Østen.

'Men det behøver ikke bare å bety det', sier LeDayne McLeeese Polanski, som er koordinator for Baptist Peace Fellowship i Nord-Amerika, i et intervju med Associated Baptist Press News.

Fredsskapende arbeid kan også innebære arbeidet med å være mentor for barn i den indre bykjernen, eller skrive til medlemmer av kongressen for å rette fokus på lokale skoler som er underbemannet, sier Polanski.

Grunnleggende kan man si at alt som fremmer rettferdighet leder til fred, og det betyr at mange baptister og andre kristne er fredsskapere uten kanskje å vite om det.

'En del av vårt arbeid handler om hjelpe andre til å se hva de selv holder på med, og hjelpe dem til å se at det er fredsskapende arbeid. En god del menigheter driver med dette allerede', sier Polanski.

Skapte ny tradisjon
Etter at Glen Stassen døde 26.april har det baptistiske fredsarbeidet blitt trukket fram i ulike sammenhenger. Glenn Stassen var kjent for sitt forfatterskap om krig- og fredsproblematikk, og om viktige etiske anliggender.

Stassen, som døde 78 år gammel, i Californiam underviste ved Southern Baptist Theological og Fuller Theological seminaries, samt andre undervisningsinstitusjoner. I mer enn 30 år var han en ledende stemme for fredens sak, og hans bok: 'Just Peacemaking', har vært banebrytende.

Stassen sørget for å få med seg baptistene inn i en kristen kontekst, som stort sett var ledet an av mennoniter og kvekere.

'Glen Stassen skapte en ny tradisjon for fredsarbeid blant baptister', sier Robert Parham, grunnleggeren og eksekutiv direktøren for Baptist Center of Ethics, og tidligere elev av Stassen ved Southern Baptist Theological.

Parham og andre medlemmer av et kurs i etikk som ble ledet av Stassen forfattet en resolusjon for å støtte kontroll av kjernefysiske våpen. Denne resolusjonen ble vedtatt av Southern Baptist Convention i 1978.

Selve kjernen i Glen Stassens teologi om fredsskapende arbeid var Bergprekenen. Og han levde ut sin teologi i praksis ved å reise til områder av verden hvor dette budskapet kunne praktiseres.

Du kan lese mer om Baptist Peace Fellowship of North America her:

http://www.bpfna.org/

Og Baptist Center for Ethics her:

http://www.ethicsdaily.com/

Ingen kommentarer: