søndag, mars 24, 2019

Hjemme hos Herren

Grethe Livbjerg (bildet), har gått hjem til Gud.  Med hennes bortgang har hele den nordiske retreatbevegelsen mistet en åndelig mor. Jeg var så heldig å få møte henne noen ganger, både i Norge og på Bjärka Säby.

Grethe Livbjerg skrev boken om Teresa av Avila, 'Venskabets mystiker', men den benevnelsen kunne man bruke om henne selv. Hun var en Kristus-mystiker selv. Mange er de som har fått åndelig hjelp av noe av det hun skrev, eller i samtaler med henne. Stillferdig pekte hun på Kristus. Hun var en venn, en medvandrer i ordets rette betydning.

Helt fra den spede begynnelsen i den nordiske retreatbevegelens historie har Grethe Livbjerg vært med. I Danmark var hun en av pionerene. Hun skrev mye, og mye av det finnes på nettsiden til danske 'Levende vand', og i tidsskriftet Pilgrim, hvor hun var en av de faste bidragsyterne. Der kan nye generasjoner finne levende vann for livsmestring og finne god åndelig hjelp. Der, og i hennes bøker, blant annet i boken om Johannes av Korset.

Grethe Livbjerg ble hentet hjem til Gud samme helg som kirken feirer Maria budskapsdag. Det er noe symboltungt over det. Grethes liv var nært knyttet til Jesu mor.

Grethe Livbjerg, som var født i Vamdrup, var bosatt i København. Hun tilhørte Den katolske kirke, men var i sitt hjerte en sann økumen.

Noe av det siste hun skrev på sin Facebook-side var dette:

"Skrev i 2010: Wilfrid Stinissen, som var en måned ældre end mig, skrev: "Vi närmer os målet. Det gäller att använda den lilla återståande tiden väl".Ja den tanke kan godt stresse! Men det gælder nu´et. At gøre hvad jeg skal NU. Det næste nu bliver måske evigheden, men det ændrer ikke på, at jeg skal have vaskemaskinen i gang."

Jeg vil leve med et slikt perspektiv på livet.

Jeg lyser Guds fred over Grethe Livbjergs gode og vakre minne.

Ingen kommentarer: