tirsdag, mars 05, 2019

Kristusmystikeren A.W Tozer og hans venner

Av og til kan det være sunt å le. Det er befriende  midt oppi alt gravalvoret. En av de mest rabiate motstanderne av kontemplasjon og Kristus-mystikk, som øver sterk og hard kritikk av sine meningsmotstandere, legger ut et sitat av A.W Tozer (bildet), og bruker det som bakgrunnsbilde på sin Facebook-profil og sprer samtidig ofte bilder av Tozer med et Tozer-sitat i sosiale medier. Og bra er det!

Men han som gjør dette er nok lykkelig uvitende om at A.W Tozer var en av sin samtids fremste Kristus-mystikere. Han hentet mye av sin inspirasjon fra nettopp Kristus-mystikere gjennom tidene. Det ser man tydelig når man leser en av hans mange bøker.

Den første biografien om A.W Tozer kom ut på engelsk i 1991, og er skrevet av James L. Snyder, som har et eget kapittel om dette. Det hører med fordi Kristus-mystikken utgjorde en så stor del av Tozers eget liv. Vekkelsesevangelisten  Leonard Ravenhill har sagt at ''Dr. A.W Tozer hadde en intimitet med Gud langt utover det noen andre jeg møtt har hatt."

Hvem var det så Tozer hentet inspirasjon fra?

James L Snyder skriver i sin biografi: "In Pursuit of God" med undertittelen: "The Life of A.W Tozer", følgende, her i min oversettelse: 'Tozer's lidenskap for Gud ledet ham til de kristne mystikerne. I hans levetid var deres skrifter ikke særlig populære, selv ikke blant presteskapet. Men Tozer oppdaget at disse store sjelene, som til tross for feil i deres teologi, var fullstendig forelsket i Gud. Hans egen Gudslengsel sto i gjeld til dem. Det som disse kristne mystikerne skrev ble vevd inn som sølvtråder og som gull inn i det han skrev. Han siterte dem, parafraserte dem, imiterte dem. Han pustet sammen med dem, han satte sin lit til deres støtte." (side 155-156)

"Disse menneskene", sa Tozer, "kjente Gud, og jeg ønsker å vite det de vet om Gud og hvordan de kom frem til denne kjennskapen." Tozer kalte dem 'Gudsvennene'.

Disse Gudsvennene var Julian av Norwich, som Tozer omtalte som 'sin kjæreste'. Hos henne fant han en djup, djup Gudslengsel. Andre var: Francois Fenelon, Nicholas Herman av Lorriane, Nicholas av Cusa, Meister Eckhardt, Frederick William Faber, Lorentitus av Oppstandelsen, og Madame Jeanne Guyon, bare for å nevne noen.

Ordet 'mystikk' skremte ikke Tozer. For ham betydde ordet ganske enkelt: 'å praktisere Guds  nærvær'.

Selv har jeg lest Tozer siden 1970-tallet. Han var en av de første kristne forfatterne jeg kom over.. Han er blitt en stor inspirasjonskilde.

Ingen kommentarer: