søndag, august 16, 2020

15 år siden bror Roger av Taize ble drept - visjonen lever videre!


I dag er det på dagen 15 år siden bror Roger ble drept av en sinnsforvirret kvinne under kveldsbønnen i Forsoningskirken i Taize, en uke etter at han hadde feiret sin nittiende fødselsdag. Jeg ser tilbake i djup takknemlighet på den dagen vi fikk tilbringe sammen i Linköping en gang på 1990-tallet. Mer og mer innser jeg at akkurat den dagen var en gave gitt meg av Herren selv.  Det nære møtet med bror Roger, den djupe samtalen, har satt så djupe spor i meg at avtrykkene nok vil vare resten av livet. Han bar med seg lyset fra den tomme graven. Det var ikke bare det han sa som gjorde inntrykk på meg, hans overgivelse,men like mye utstrålingen av Kristus.

Det er i etterdønningene av den 2.verdenskrig, at den da reformerte pastoren, Roger Schütz, kom til den lille landsbyen Taize i Bourgogne i Frankrike. Med seg bærer han på en djup lengsel etter forsong, fred og kristen enhet. Krigens redsler var ennå merkbare i Taize. Området var okkupert av tyskerne, og sveitseren Roger Schütz, drev et farlig arbeid. Blant annet gjemte han jøder, og hjalp flere av dem over grensen til Sveits.

Men det var ikke derfor han var kommet. Han lette etter et sted hvor han kunne grunnlegge en kommunitet, hvor han kunne leve ut en daglig etterfølgelse av Kristus, praktisk, jordnært og himmelbundet. I 1942 ble han så tvunget til å forlate Taize, men fikk vende tilbake to år senere, da sammen med to brødre som delte samme kall.

Litt etter litt fant unge menn veien til Taize, drevet av den samme djupe lengsel bror Roger var bærer av. En kristen or Aloivokser fram, uten tilhørighet til noen bestemt kirke. Selve kommuiteten ble grunnlagt i påsken 1949 da de syv første brødrene avla sine løfter. Med overbevisningen om at kommuniteten skulle være et tegn på de kristnes synlige enhet, tok bror Roger i løpet av de første årene imot brødre fra ulike protestantiske samfunn. Fra 1969 ble det også mulig for katolikker å tre inn som medlemmer av kommuniteten.

Etter hvert har denne økumeniskew kommuniteten vokst og utviklet seg et et unikt åndelig sentrum i Europa, ikke minst for ungdom. Under bror Rogers veiledning - og senere bror Alois - har Taize-brødrene inkarnert sin enhetsvisjon gjennom å leve den ut i praktisk liv, hvor bønnen og lovsangen står sterkt. Deres lavmælte liv er en skarp profetisk protest mot splittelsens skandale i Kristi kirke.

Ingen kommentarer: