torsdag, august 13, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 5

Det er fascinerende å lese om hvordan Gud Herren har ordnet himmelens hærskarer. Her er det ingen tilfeldigheter, her er det ingen engler som handler på egenhånd, med unntak av de som gjorde opprør og ble til mørkets makter. Blant englene er det orden og rang som gjelder. De står til Guds tjeneste.

ERKEENGEL

Bibelen forteller oss at det bare er Mikael som har denne tittelen. Han er himmelvesenenes fyrste. Han er den som setter i verk de domsavgjørelsr som Gud treffer, og har en spesiell oppgave i å ivareta Israel. Han er sannsynligvis den eneste med så høy rang, siden Bibelen bare taler om en erkeengel. Navnet hans betyr: 'Hvem er lik Herren'?

Når jeg forrige artikkel nevner at det finnes flere erkeengleer, er det fordi kirkehistorien nevner navnet på flere, men det finnes ikke noe bibelsk belegg for å si dette. Bibelen nevner bare en erkeengel eller overengel, og det er Mikael. Kanskje er det mer riktig å benevne Gabriel, Rafael og Tobias som 'mektige engler', eller 'krefter' eller 'velder'? Det står spesielt om syv engler som står for Gud, jfr Åp 8,2. Kanskje hører disse navngitte til dem, som har audiens hos Den gamle av dager, og som har andre engler under seg.

Erkeengelen Mikael har i hvert fall engler under seg:

'Det ble strid i himmelen: Mikael og hans engler tok til å stride...' (Åp 12,7)

Det er de bibelforskerne som mener at Lucifer var en erkeengel.Han omtales som en 'strålende stjerne' og 'morgenrødens sønn', i Jes 14,12 flg, som flere mener er en beskrivelse av denne engelens opprør. Lusifer blir til mørkets fyrste, til djevelen og satan, på grunn av sitt opprør, sin majestetsfornærmelse mot Gud.

Og det finnes de bibelforskere som mener at det muligens var Mikael som støtte Lucifer og hans falne engler ut av himmelen, og at det er Mikael som i dag står fremst i striden mot satan og demonene.

En dag vil erkeengelen Mikaels røst høres i forbindelse med Jesu gjenkomst:

'For Herren selv skal komme ned fra himmelen med et bydende rop, med overengels røst og med Guds basun, og de døde i Kristus skal stå opp...' (1.Tess 4,16)

fortsettes

Ingen kommentarer: