søndag, august 16, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 8

Guds trone er selve midtpunktet for englenes aktivitet. I sine syner så den profetiske seeren Johannes:

'Og foran tronen var det likesom et glasshav, likt krystall. Og midt foran tronen og omkring den, er det fire livsvesener, fulle av øyne foran og bak. Det første livsvesen er likt en løve, det andre livsvesen er likt en okse, det tredje livsvesen har ansikt som et menneske, og det fjerde livsvesen er likt en ørn i flukt. De fire livsvesener, hver enkelt av dem har seks vinger. Og de er fullsatt av øyne, både rundt om og under vingene. Natt og dag sier de uten opphold: Hellig, hellig, hellig er Herren Gud, Den Allmektige, han som var og som er og som kommer! Og når de fire livsvesener gir pris og ære og takk til ham som sitter på tronen, han som lever i all evighet, da faller de tjuefire eldste ned for ham som sitter på tronen, og tilber ham som sitter på tronen i all evighet, og kaster sine kroner ned for ham og sier:. Verdig er du, vår Herre og Gud, til å få lovprisningen og æren og makten. For du har skapt alle ting, og på grunn av din vilje ble de til og ble de skapt.' (Åp 4,6-11)

Guds trone er et sted for lovprisning og tilbedelse, for dekreter og proklamasjoner, både fra Guds side og fra englene, tronen er et sted også for domsavsigelser og herfra sendes også englene, på Guds befaling, ut på oppdrag. Det siste skal vi se nærmere på senere i denne artikkelserien.

Bibelen gir oss antydninger om at Gud har gitt englene helt spesielle oppdrag. Jo mer jeg studerer Skriften om englenes virksomhet, jo mer blir jeg overbevist om at Gud har inndelt de veldige områdene av sirr kongerike i provinser som han så har gitt de veldige englefyrste å ha ansvaret for. La meg gi deg noen bibelske eksempler på dette:

I Daniels bok leser vi om falne englefyrster som har kontroll over bestemte geografiske områder på jorden. Vi leser om 'Perserrikets fyrste' i Dan 10,13 og i samme vers om 'kongene av Persia', merk deg at det er snakk om 'konger' i flertall og i vers19 i samme kapittel snakker han om 'Grenkenlands fyrst. Dette var onde åndskrefter som forsøkte å hindre at Daniel fikk bønnesvar. Se hele kapitlet for å få med deg sammenhengen. Om den onde har organisert mørkets rike på denne måten, hvor tror dere han fikk ideen fra? Den onde skaper ingenting nytt, det er det bare Gud som gjør, men den onde kopierer. Disse fyrstene, som er falne engler, har djevelen satt der over disse geografiske landområdene, for å stride mot de englefyrstene som er på Guds side, og som har det egentlige ansvaret over disse områdene. I Dan 10 leser vi om en mektig englefyrste som kom Daniel i møte og kjempet mot disse onde og falne englene:

'Jeg løftet mine øyne, og se - der var en mann, kledd i linklær og med belte av gull fra Ufas om livet,. Hans legeme var som krysoliitt, ansiktet skinte som lynet, hans øyne var som ildsluer, hans armer og ben var å se til som blankt kobber, og lyden av hans ord som et veldig drønn...' (Dan 10,5-6)

I Åp 16,5 forteller Johannes oss om en engel som har makt over vannene: 'Og jeg hørte vannenes engel si...'

I Åp 14,18 om en engel som 'har makt over ilden...'

Og i Åp 7,1 leser vi om engler som er plassert ved jordens fire hjørner: 'Deretter så jeg fire engler som sto ved jordens fire hjørner og holdt på jordens fire vinder, for at det ikke skulle blåse noen vind over jorden eller havet eller på noe tre.'

Så englener er altså av Gud selv betrodd helt konkrete oppgaver, og helt konkrete landområder, som for eksempel jordens fire hjørner. Alt dette styres og koordineres fra Guds trone.

fortsettes

Ingen kommentarer: