søndag, august 02, 2020

Barndomsminner, del 6

Vannliljer er hva jeg forbinder med min barndoms sommer. Vakre vannliljer som trebåten varsomt støtte mot, mens det klukket mot båtripa og fra årene. Alt var helt stille.  I tankene er jeg tilbake til ferieparadiset Vansjø i Østfold. To somre ble tilbrakt her, sammen med mor, far og en tante og en onkel av meg. I leid hytte. Det kunne vært det siste jeg hadde opplevd i livet. En hendelse kunne ha ført til vår visse død. Jeg skal komme tilbake til det.

Disse to somrene står for meg i en spesiell lysglans. En ting var at det var veldig sjeldent vi dro noe sted om sommeren. Det var da heller uvanlig at folk gjorde det. Jeg kan huske noen turer med tog til Oslo, hvor vi besøkte to tanter og to onkler av meg. En av de gangene var vi på Sten og Strøm og kjørte rulletrapp. Jeg husker mor og jeg kjørte denne rulletrappa opp og ned tre ganger. Da var det slutt, for mor ble svimmel. Men det var makeløst. En rulletrapp! Det var noe å fortelle om da jeg kom tilbake på skolen etter sommerferien.

Den ene onkelen og tanta mi bodde på Etterstad, og jeg mener de to andre bodde på Bryn på Lambertseter. Da vi skulle til de sistnevnte, gikk mor og jeg av på feil holdeplass, og jeg husker vi måtte gå veldig langt for å komme fram. Tanta mi og onkelen min på Etterstad bodde i blokk og hadde badekar. Det hadde ikke vi. I hele barndommen hadde vi utedo, og bade gjorde jeg i en badestamp i hagen. Så når jeg var hos onkel og tante på Etterstad badet jeg i deres badekar - så lenge at huden ble skrukkete. Jeg husker hvor rart det var.

Jeg ropte på mora mi. Badet deres var innafor soverommet deres.

'Je har skrumpa!'

Men tilbake til Vansjø.

Vi dro med tog fra Gjøvik til Oslo Østbanestasjon. Bare det i seg selv var en stor opplevelse. Der hentet onkel oss i sin svarte Mercedes. Og kjørte til Vansjø. Vi kunne kjøre helt fram til hytta. Onkel og tante bodde i et anneks, mor og jeg på loftet og far i stua. Slik måtte det bli på grunn av liten plass.

En gang dro far og onkel til en lokal bensinforhandler for å kjøpe gass til matlaginga. Vi hadde gått til ro for natta og sovnet. Far fikk ikke sove. Han var kvalm og tung i hodet. Fordi han røykte tenkte han at han ville tenne seg i sigarett, men omtenksom som han var bestemte han seg for å gå ut og røyke under åpen himmel. Da han kom ut av hytta ble han med ett svimmel og som lyn fra klar himmel forstod han hva kvalmen, hodepinen og svimmelheten skyldes: gasslekkasje!

Hadde far tent sigaretten innendørs ville alt gått i lufta og vi ville sannsynligvis ikke overlevd. Alle vinduer måtte åpnes og tante og onkel vekkes. Folka som eide bensinstasjonen ble kontaktet og det ble mye ståhei med brannvesen og det hele.

Dette skjedde andre sommer vi var på denne hytta. Dagen etter dette skjedde lekte jeg på en liten strand, med noen svaberg rundt. Da kommer plutselig far springende med en spade i neven. Han hadde sett en huggorm sno seg nedover mot stranda der jeg satt og fikk slått den i hjel med spaden før den fikk bitt meg.

Det ble ikke flere turer til Vansjø etter dette.

Men jeg kan ennå huske de to somrene der som himmel på jord.

fortsettes

Ingen kommentarer: