onsdag, august 26, 2020

Om å avlegge troskapsed

I følge media forsikrer president Donald Trump at 'Gud' ikke skal ut av den amerikanske troskapseden, om han får fortsette som USA's president. Og får applaus fra konservativt kristent hold.

Men når jeg leser mitt Nytestamente leser jeg, og mange med meg at vi ikke skal avlegge ed eller sverge i det hele tatt:

'Dere har hørt at det er sagt til forfedrene:. 'Du skal ikke sverge falskt', og 'Du skal holde det du har lovet Herren med ed'. Men jeg sier dere: Dere skal ikke sverge i det hele tatt., verken ved himmelen, for den er Guds trone, eller ved jorden, for den er hans fotskammel, eller ved Jerusalem, for det er den store konges by. Sverg heller ikke ved deres hode, for du kan ikke gjøre et eneste hårstrå hvitt eller sort. La et ja være ja og et nei være nei! Alt som er mer enn det, er av det onde.' (Jesus i Matt 5,33-37)

Klarere kan del vel ikke sies! Jeg merker meg også avslutningen: 'Alt som er mer enn det, er av det ONDE.'

De kristne fikk store problemer for ikke å sverge ed overfor keiseren. De ble forfulgt. Og selv tilhører jeg en kirkelig tradisjon hvor det å ikke avlegge ed har vært en av karaktertrekkene. For dette ble også de forfulgt, og mange av dem ble martyrer.

Ingen kommentarer: