tirsdag, august 18, 2020

Sto Hizbollah bak eksplosjonen i Beirut?


En drøy uke etter den massive eksplosjonen i Beiruts havneområde, problematiserer nå flere bombeeksperter den libanesiske regjeringens versjon av hva som gikk galt. Den libanesiske regjeringen sier at inkompetanse, korrupsjon, fyrverkeri og minst 3.000 tonn ammonium nitrate ført til eksplosjonen.

Christian Broadcasting  Network (CBN) har intervjuet David Wurmser, en tidligere etterretningsoffiser for Center for Security Policy i den amerikanske marinen, og han er tydelig i sin vurdering: Den libanesiske regjeringens forklaring er ikke korrekt.

'Det vi begynner å innse, er at dette ikke er noen sannsynlig måte som forklarer eller er den sanne historien bak dette fordi omfanget av eksplosjonen, det vi ser, indikerer sterkt en grunnleggende annen kollapsstruktur,' sier Wurmser til CBN News.

Wurmser argumenterer i sin analyse “Libanon: Hva skjedde?” for at 2700 tonn ammoniumnitrat ville gitt en 1,1. Kiloton-eksplosjonen. Han siterer den verdenskjente eksplosiveksperten Danilo Coppe - kalt “Mr. Dynamite ”- som setter den faktiske eksplosjonen til 3 kiloton.

"Nå, det er ganske klart, [ammoniumnitratet] er ikke tilstrekkelig til å ha forårsaket den enorme eksplosjonen til slutt," sa Wurmser.

Coppe fortalte den italienske publikasjonen Corriere at eksplosjonen avslørte tilstedeværelsen av missiler.

“Du kan tydelig se en mursteinoransje søyle som har en tendens til å bli knallrød, typisk for litiumdeltagelse. Som i form av litiummetall er drivstoffet for militære missiler. Jeg tror det var våpen der, ”sa Coppe til publikasjonen.

Wurmser gjentar Coppes oppfatning om at missiler var involvert i eksplosjonen.

Jeg tror at det vi snakker om her, og samler alt dette, er en missilforsendelse potensielt med et missilkonverteringsanlegg ved siden av en ammoniumnitratlager som er større enn hva skipshistorien gir, betydelig større. Så uansett hva som skjedde, forteller den libanesiske regjeringen, som er under kontroll av Hizbollah, ganske enkelt ikke sannheten. Og uansett hva som skjedde ser ut til å bli mer og mer ubehagelig, »forklarte han.

I 2018 advarte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu FN om at Hizbollah hadde hemmelige steder for å bygge presisjonsstyrte raketter i byen Beirut.

"Hizbollah bruker bevisst de uskyldige menneskene i Beirut som menneskelige skjold," sa Netanyahu den gangen. "De har plassert tre av disse missilkonverteringsnettstedene ved siden av Beiruts internasjonale flyplass."

Den offentlige reaksjonen mot Hizbollah har vært enestående siden eksplosjonen.

"Den viktigste mistenkte er Hizbollah, mer enn noen annen i verden," sa den libanesiske journalisten Jerry Maher. “Hizbollah bruker havner og alle andre libanesiske regjeringsanlegg for å skaffe seg våpen.

Hizbollah har brukt Beiruts internasjonale flyplass - Martyr PM Rafic Hariri flyplass - i mange år. Den har også brukt Beirut-porten for å frakte disse våpnene. "

Dette ville ikke vært første gangen Hizbollahs er i besittelse av ammoniumnitrat. I 2015 oppdaget London-politiet en Hizbollah-celle med 3 tonn sprengstoff.

Samme år arresterte myndigheter på Kypros en annen celle med 8 tonn.

I Tyskland ble det også oppdaget et lager av ammoniumnitratet, som kunne knyttes til HHizbollah, og det førte til at Tyskland forbød Hizbollah som en terroristgruppe.

En video som sirkulerer på nettet viser at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i 2016 lo da han snakket om å sprenge ammoniumforsyninger for å drepe israelere. Beskrivelsen hans er uhyggelig lik Beirut.

"Atombomben jeg snakker om er når et par av våre missiler som faller på ammoniumlagre i Hafis havn, vil føre til samme effekt som en kjernefysisk bombe. Når missilene faller på lagerene i et område med 800 000 innbyggere, vil titusener dø, ”sa han.

Nasrallah benektet noe engasjement i forrige ukes eksplosjon. Likevel, hvis det libanesiske folket ser Hizbollah som den som er ansvarlig for denne katastrofen, tror observatørene det ville være en katalysator for å løsne grepet fra denne terrorgruppen om deres land.

Kilde: CBN News/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: