lørdag, august 29, 2020

Han som våget å konfrontere synd

'Er du den som skal komme?'  Tvilen rammet døperen Johannes, som sitter fengslet. Som den gjør med alle. Vi må bli tvilende, før vi blir troende! Kanskje flere ganger i livet.

Døperen var den siste av de gammeltestamentlige profetene - og den største av dem. I dag feires minnet om hans martyrium, i både øst og vest. Hans profetiske kall som en som hadde avlagt nasireer-løftet kulminerte da han på en så brutal måte blir frarøvet livet på en bisarr kongelig fødselsdagsfest. Som profeten Natan som konfronterte kong David med hans synd, konfronterte Døperen kong Herodes.

Som alle sanne Guds profeter konfronterte han synd. Sanne profeter er ikke behagelige lykkeprofeter; de taler sannheten, selv om det koster dem livet. Johannes konfronterte selvelse kongen, Herodes, og den synd han hadde begått da han levde sammen med sin brors kone, Herodias. Dette skapte uten tvil reaksjoner. Blant annet hos datteren til Herodias, Salome. Etter et utrykkelig ønske fra henne, ber hun om profetens hode på et fat. Det ble en makaber forestilling!

Djevelen og makteliten trodde de hadde vunnet. Profetens røst hadde stilnet, men han hadde banet veien for en som var større enn ham, en som skulle vise seg å være dødens overvinner. Det var Ham profeten hadde pekt på nåt han sa: 'Han skal vokse, jeg skal svinne bort,' for å sitere oversettelsen til Erik Gunnes. Det er for øvrig et annet godt kjennetegn på en sann profet: han eller henne peker ikke på seg selv. I Døperens tilfelle pekte han på Ham! Han som er Guds Lam og som bærer verdens synd.

Ingen kommentarer: