fredag, august 14, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 6

Engelen Gabriels tjeneste står i en særstilling og er for evig og alltid knyttet til Maria og bebudelsen. Det er Gabriel som kommer med bud om Frelseren. Men selv om Gabriel ikke er en erkeengel, nevner Bibelen han flere ganger enn erkeengelen Mikael. Navnet hans betyr 'Guds helt', eller .den mektige' eller 'Gud er stor'. Bibelen omtaler Gabriel som 'Jahve's budbærer' eller 'Herrens budbærer', ved flere anledninger.

Først og fremst er han den som bærer Guds glade budskap om miskunn og rike løfter. Slik er det hver gang han frembringer et budskap på Guds vegne:

'Da jeg, Daniel, hadde sett dette synet og søkte å forstå det, se, da sto det med ett foran meg en skikkelse som som ut som en mann. Og jeg hørte et menneskes røst mellom Ulais bredder. Han ropte Gabriel! Forklar synet for ham.' (Dan 8,15-16)

'... mens jeg ennå talte i bønnen, da kom Gabriel, den mannen som jeg før hadde sett i synet, og rørte ved meg i min store avmakt...' (Dan 9,21)

Vi merker oss at Gabriel i begge disse tilfellene ligner på et menneske.

Det første glimtet av engelen Gabriel får vi her i Daniel kapittel 8. Det skjer i forbindelse med syner som omhandler de siste tider. Han får i oppdrag å bringe videre budskapet om at Gud har kontroll. I vers 17 sier Gabriel: 'Gi akt på mine ord menneskebarn! For synet sikter til endens tid.'

Og Daniel forteller også om andre gangen engelen Gabriel kom til ham, mens han var i bønn. Gabriel ber ham gi akt på det synet han har sett, og deretter åpenbarer han for Daniel den mektige kjede av hendelsrr som skal finne sted 'i endens tid'.

Og så har vi den sterke beretningen om de gode nyhetene som gis til presten Sakarja. Dette er første gang Gabriel nevnes i Det nye testamente, jfr Luk 1,9-26. Han kommer med budskapet om forløperen for Messias, om døperen som skal komme, for å berede vei for Messias.

Men det aller, aller viktigste budskapet engelwn Gabriel noensinne har kommet med, kom han med til jomfru Maria, når han bar bud om at hun skulle bli mor til Messias, Guds Sønn, Frelseren, jfr Luk 1,30-33.

forsettes

Ingen kommentarer: