tirsdag, august 25, 2020

C.S Lewis: Et kristent samfunn er 'venstrevridd' og økonomien sosialistisk

"Det nye testamente, uten å gå i detaljer, gir oss et veldig klart bilde av hvordan et virkelig kristent samfunn vil være. Kankje gir det oss mer enn vi klarer å ta inn over oss. Det forteller oss at det ikke kan være noen gratispassasjerer: hvis et menneske ikke vil arbeide, skal det heller ikke spise. Alle skal bruke sine hender til å arbeide, ja, mer enn det, alle skulle arbeide for å produsere noe godt...

Til en viss grad vil et kristent samfunn være det vi nå kaller 'venstrevridd'. På den andre side insisterer det alltid på lydighet - lydighet (og ytre sett markert av respekt) for øvrighet, for barn til foreldre (og jeg er redd jeg nå blir upopulær), fra hustruer til ektefelle,. For det tredje, det er et samfunn fylt av glede: full av sang og fryd, avvisende til bekymring og engstelse. Høflighet er en kristen dyd, og Det nye testamente hater det som kalles 'snushaner'.

Hvis det skulle finnes et slikt samfunn og du skulle avlegge det et besøk, tror jeg vi skulle gå derfra med en nysgjerrighet. Vi skulle nok oppleve at økonomien var veldig sosialistisk, og i den forstand virke 'avansert', men slik er familielivet og dens etiske stabndard er heller gammeldagse - kanskje til og med seremoniell og aristokratisk. Noen av oss vil like deler av dette, men jeg er redd for at svært få vil like alt."

- C.S Lewis i 'Mere Christianity', sitert i boken: 'Another life is possible', Plough 2020. Norsk oversetteølse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: