onsdag, september 23, 2009

Like før kristenforfølgelsen - kirken under jorden, del 1


Noen år før sin bortgang i 2001 skrev den lutherske presten og jøden Richard Wurmbrand (bildet), selv forfulgt, torturert og ille plaget et lite hefte om den kommende kristenforfølgelsen. Heftet er mer aktuelt enn noensinne. For det er bare et tidsspørsmål før forfølgelse av kristne også kommer til Vest-Europa. Vi ser allerede tendensene. På grunn av heftets aktuelle innhold, gjengis det her i en serie på denne bloggen. Første del publiseres i dag. Deler av heftet bærer preg av å ha vært skrevet før jernteppets fall. Hadde Wurmbrand levd, hadde han også skrevet mer om de kristnes kår i de muslimske landene. Les dette under bønn!

Kirken må forberede seg på å gå under jorden - Nå! (Apgj 9,13 og v.15-16) Såvidt jeg vet, finnes det i hele verden ikke ett eneste teologisk seminar, en eneste bibelskole eller et eneste universitet som gir undervisning i hvordan en undergrunnskirke arbeider. Du får lære om sabelianismen og apolinarianismen, noe du har glemt fem minutter etter at du har avsluttet studiet. Sannsynligvis vil du aldri møte en sabelianer eller en apollinarier. Vi lærer om den koptiske kirke og om alle mulige små-sekter som vi neppe vil støte på. Men lite eller ingenting får vi gøre om undergrunnskirken, det kirkefellesskap som i dag omfatter en stor del av verdens kristne. Og mennesker som aldri tidligere hadde kunnet forestille seg noe slikt, kan en dag få oppleve at deres kirke er blitt en undergrunnskirke.

Begrepet undergrunnskirke er forholdsvis ukjent for de fleste. I virkeligheten har vi den kloss innpå oss, men vi er ikke forberedt på eller trenet til å bli en del av den.

I kommuniststyrte land er utallige troende blitt fengslet, og mange har mistet livet i konsentrasjonsleire. Det er ikke noe å være stolt av. Mye bedre ville det ha vært om vi var så godt trenet i undergrunnsarbeid at flere hadde overlevd.

Forbered deg på lidelse

Lidelse kommer man ikke utenom i undergrunnskirken, uansett hvilke forholdsregler som tas. Men lidelsene kan reduseres. Derfor er det viktig for enhver menighet å gjennomdrøfte dette temaet mens det ennå er tid.

Hva skjer i et land når kommunistene overtar? I noen land begynner terroren umiddelbart, slik som i Mosambik eller Kambodsja. Andre steder blir den religiøse frihet større enn noen gang før. Kommunistene kommer til makten uten å ha makten. De har ikke folket på sin side, og har nødvendigvis ikke rukket å organisere politiet og hæren enda. I Sovjet ga kommunistene straks stor frihet til protestantene - ene og alene for å kunne ødelegge de ortodokse. Da de ortodokse var utmanøvrert, kom turen til protestantene.

Den første perioden med frihet varer altså ikke så lenge. I løpet av denne tiden infiltrerer kommunistene kirkene, og setter sine folk i ledende stillinger. De finner ut hvilke svakheter pastorene har. Noen av disse er kanskje ærgjerrige, andre er glad i penger, og noen bærer kanskje på en skjult synd som en vakker dag kan bli brukt mot dem. De ledende kirkelige organer blir etter hvert bestatt med deres folk. Og så på et gitt tidspunkt, er den store forfølgelsen i gang. I Romania ble kirken slått ned på èn dag. Alle de katolske biskopene ble sent i fengsel sammen med utallige prester, munker og nonner. Deretter fulgte mange protestantiske pastorer fra alle kirkesamfunn. Mange døde i fengsel.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra at du tar opp dette. Jeg tror som du at vi må forberede oss på tøffere tider. For eksempel tror jeg at menighetene allerede nå må gå gjennom sine budsjetter og planlegge for å drive uten støtte fra det offentlige. Du nevnte kommunismen, men det er vel ikke den eneste åndsretning som tar knekken på Guds menighet, og på kort sikt er det vel Mammon, som representeres av høyrekreftene og ekstrem økonomisk liberalisme, som er en farligere faktor.

Bjørn Olav sa...

I dette er jeg helt enig med deg. Nå er det Richard Wurmbrand som nevner dette med kommunismen. Når han skrev det han skrev så var det jo i en tid hvor denne åndsmakten var spesielt sterk. I dag utgjør islam en mye større trussel. Og Mammon vil, som du skriver, føre til at menighetene sløves av en av de aller sterkeste åndsmaktene som finnes. Jesus snakket jo om Mammon som en avgud.