tirsdag, september 27, 2011

Delegasjon besøkte Usbekistan for å se nærmere på forfølgelsen av landets kristne

En delegasjon fra Baptistenes Verdensallianse og Den europeiske baptistføderasjonen var på besøk i Usbekistan 8.-12. september. Hensikten var å sette søkelyset på religionsfriheten, og styrke båndene mellom den usbekiske baptistunionen og den verdensvide baptistfamilien.

Med i delegasjonen var Raimundo Barreto (bildet), lederen for religionsfrihetskomisjonen til Baptistenes Verdensallianse. Blant de andre medlemmene av delegasjonen var Christer Daelander, som arbeider med religionsfrihetsspørsmål hos Den europeiske baptistføderasjonen, og Pavlo Unguryan, ungdomsleder blant de ukrainske baptistene og parlamentsmedlem.

Forholdene til baptistene og andre evangeliske troende er svært bekymringsverdig i Usbekistan. Landet har en lov mot proselytisering, og harde betingelser for å få registrert menigheter. Det har vært en rekke aksjoner fra myndighetenes side mot menigheter og enkelpersoner.

Tidligere i år ble en søndagsskolelærer som tilhører 3. Baptistkirke i Tashkent fengslet, og i april i år ble 2. baptistkirke i samme by raidet av politiet og 53.000 kristne bøker og brosjyrer beslaglagt, sammen med menighetens datautstyr.

Delegasjonen fra Baptistenes Verdensallianse og Den europeiske baptistføderasjonen møtte baptistpastorer og andre menighetsledere fra Usbekistan, sammen med ledere fra Den ortodokse kirke. De møtte også menighetsledere fra Turkmenistan, Kirgisistan, og Tadsjikistan, både baptister, pinsevenner, ortodokse og representanter for Bibelselskapet.

Møter ble også holdt med Jurij Savchenko, som er Ukrainas ambassadør i Usbekistan, Behzod Kadyrov som er sjefsekspert for religiøse spørsmål i den usbekiske staten, og prosjektkoordinatoren for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeide i Europa.

Baptistene i Usbekistan er i hovedsak russisktalende, og utgjør en liten minoritet i et muslimsk majoritetssamfunn. Landets baptistunion består av 20 registrerte og 30 uregistrerte baptistmenigheter med totalt 5.500 medlemmer.

Ingen kommentarer: