onsdag, september 14, 2011

Møter i Vatikanet i dag: Tar Romerkirken oppgjør med jødehatet i SSPX?

Ved flere anledninger har jeg her på bloggen omtalt skandalen rundt den holocaust-fornektende biskop Richard Williamson, SSPX (St. Pius X-selskapet) og Den romersk katolske kirke.

I følge den franske avisen Le Figaro skal Vatikanet og SSPX være på vei til å nå en overenstemmelse. På nettsiden til Den katolske kirke i Norge, kan en lese at biskop Bernard Fellay (bildet), generalsuperioren for SSPX, skal til Roma i dag for å diskutere en mulig avtale. Det er ukjent hva denne avtalen innebærer, men det er ikke bare biskop Richard Willianson som har tilkjennegitt antisemittiske holdninger. Det har også andre geistlige gjort som tilhører denne ultrakonservative gruppen, som støtter ikke-demokratiske regimer og skjulte Paul Touvier, fransk krigsforbryter og nazikollabolatør i et av sine klostre.

Frem til nå har det ikke kommet noen signaler fra Vatikanet hvor man tilkjennegir et oppgjør med de antisemittiske strømningene innen SSPX, annet enn at paven har tatt oppgjør med de famøse uttalelsene til biskop Richard Williamson. Dette oppgjøret har liten troverdighet om man ikke samtidig klart og tydelig tar avstand fra jødehatet blant de øvrige geistlige innen SSPX.

Dette står ikke på agendaen i forbindelse med dagens møte. I følge nettsiden til Den katolske kirke i Norge "skal partene diskutere resultatene av to års doktrinære samtaler. Det er den pavelige kommisjonen Ecclesia Dei som er ansvarlige for relasjonene til SSPX, men en egen teolog-gruppe ble oppnevnt fra Vatikanets side til samtalene."

Vatikanet har stadig nærmet seg SSPX gruppen, som har mange innflytelsesrike katiolikker som medlemmer. I følge nettsiden til til Den romersk katolske kirke i Norge heter det i denne forbindelse: "Pave Benedikt opphevet i 2009 ekskommunikasjonen til de fire biskoper ordinert av erkebiskop Lefebvre – som grunnla St. Pius X-selskapet i 1970. Biskopene er allikevel fremdeles suspendert "a divinis", hvilket betyr at de ikke har tillatelse til å utøve en funksjon som biskop i Kirken og heller ikke lovlig foreta prestevielser."

Nå kan dette endres. MEN - betyr det at Romerkirken samtidig tar et oppgjør med jødehatet i SSPX? Det vet vi ikke.

Foto: Den katolske kirkes nettside.

Se også:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=276656

Ingen kommentarer: