lørdag, september 03, 2011

Med løksuppe, levende lys og en reise tilbake til det fjerde århundre

På denne hustrige septemberdagen, hvor regnet siler ned, har jeg laget meg en suppe med løk, gulerøtter, hønsebullong og masse basilikum. Godlukten brer seg i huset, jeg har tent levende lys og skal sette meg ned for å lese "Egerias reise til Det hellige land". Det gleder jeg meg til!

Egeria var en kvinnelig pilegrim som valfartet til Det hellige land en gang mot slutten av det fjerde århundre. På sin reise samlet hun opplysninger om samtidens kristne liv og kultur. Egeria beskriver klosterlivet i sin første blomstring, og hun beretter om de hellige stedene og kirkene. Men det mest spennende er at hun gjengir hvordan gudstjenestene ble utformet, og hun er altså noe så sjeldent som et øyenvitne til det gudstjenestelige liv på denne tiden - og hun kartlegger liturgiens utvikling med utgangspunkt i Jerusalem.

Dessverre eier jeg ikke boken, men har lånt den i dag på det lokale biblioteket. Den ble utgitt på norsk av Aschehoug forlag i serien Thorleif Dahls kulturbibliotek i 1991. Skulle noen sitte på et eksemplar de ikke bruker og vil donere den, er jeg veldig interessert! Både kirkehistorien og liturgiens historie er mitt store interessefelt.

Ingen kommentarer: