mandag, september 19, 2011

La riket Ditt komme! Del 2

Shalom er et av de vanligste ordene i Det gamle testamente. Det er brukt omlag 350 ganger og danner grunnlaget for det fredsbegrepet vi finner i Det nye testamente.

Grunnbetydningen er "å være hel, frisk, trygg". Det grunnleggende begrepet er "helhet". Gud selv er kilden og grunnvollen for shalom. Alt som bidrar til denne helheten arbeider i grunnen for shalom.

Harry Månsus skriver i sin bok "Shalom Jord!", fra 1983, utgitt av Den kristna fredsrörelsen og bokforlaget Libris:

"När bibeln läter ridån gå upp för Guds ursrungliga skapelse, då blickar vi rakt in i en värld i fred och frid. Vår jord, som just sprungit fram ur Skaparens hand och som fortfarande doftar efter de heta kosmiska bakugnarna, andas frid og fred överalt. Och i ljuset av vad bibeln i sin helhet har att säga kan vi genast slå fast: Själva avsikten med att Gud kallat fram och regisserat alt detta myllrande liv på den jordiska scenen är just att gestalta shalom. Shalom är hela tilvarons grundmönster och livets innarsta mening!"

Harry Månsus er av den oppfatning at "även kyrkan har i hög grad förlorat shalomvisionen", og mener at den "måste ätererörvas".

Bibelens shalombegrep berører hele livet. Det begrenses altså ikke bare til vårt Gudsforhold, til fred med Gud. Dessverre har dette vært det mest fremtredende i den kristne forkynnelsen. Men denne begrensningen er egentlig djupt ubibelsk!

Shalombegrepet handler om harmoni, helhet og velbefinnende i fysisk forstand eller i mellommenneskelige relasjoner. Shalom er også en gudgitt økologisk ordning, et kontinuerlig samspill mellom Gud, mennesket og hele skaperverket.

I neste del av denne artikkelserien skal vi se på de tre Shalomrelasjonene slik de fremstilles i Bibelen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: